Середа , 24.04.2024

У Тернополі триває реалізація листів до Святого Миколая (ФОТО)

У Тернополі волонтери та небайдужі люди продовжують втілювати дитячі мрії. А саме – збирати подарунки, які потребуюча малеча описала в листах до Святого Миколая.

«Цьогоріч у нас справжній рекорд, – розповідає Тернограду організаторка акції Ірина Юркевич. – Станом на сьогодні ми вже реалізували майже 700 листів. Хоча насправді подарунків є значно більше. Що приємно вразило, так це допомога, яку надавали з різних куточків України та з-за кордону».

А почалося все у далекому 2010-му.

«Років 10 тому в мене виникла ідея допомогти дітям-сиротам, дітям з неповних чи багатодітних сімей. Базу даних з іншими волонтерами тоді збирали як могли: зверталися в заклади освіти, в інтернати, у дитячі лікарні, інші профільні центри тощо. Загалом вдалося знайти 50 діток. Тоді ж отримали від них перечень необхідних речей. Але вирішили подати все оригінально, оформивши в листи. Кожен лист не просто описував, що треба дитині, але й розповідав про неї. Так небайдужі дізнавалися історію того, кому допомагали».

У перший рік охочих допомогти виявилося значно більше, аніж потребуючих.

«Коли ми побачили людську небайдужість поряд з гострою необхідністю, то вирішили продовжувати акцію. З роками наша так звана база даних лише розширювалася. До того ж ми не лише збирали речі, вказані в листах, але й закуповували фрукти, солодощі, канцелярію тощо додатково. Оскільки більшість діток з багатодітних сімей, де у нужденності перебувають їхні брати чи сестри».

Щороку збір подарунків проводиться з середини листопада до 14-15 грудня. Проте долучитися до акції можна до 18 грудня включно.

«У церкві святого апостола Петра біля входу в захрестія є окремо відведена ялинка, на яку розміщуються листи. Звідти їх беруть небайдужі. Після покупки необхідного речі можна залишити в захрестію, або ж в офісі Святого Миколая – це дім Св. Антонія (як дивитися на храм – то справа, одразу за зупинкою громадського транспорту).

Що дуже важливо, ми просимо людей не вішати листи на ялинку самостійно. Оскільки кожен з них попередньо опрацьовується, нумерується для подальшого відстеження. Лише так ми можемо всіх дітей гарантовано забезпечити подарунками.

Збір подарунків з листів триває до 14-15 грудня. Проте люди, які хочуть долучитися до акції, впродовж 16-17 і навіть 18-го зранку можуть приносити фрукти та солодощі, за бажанням – канцтовари, або гроші, за які надалі будуть докуповуватися деякі харчі».

Попри велику кількість благодійників Ірина просить людей бути не байдужими, адже цей рік – надзвичайно складний для всіх. А особливо для тих, хто потребував допомоги й раніше.

Христина СЛОТА, фото авторки