Вівторок , 19.03.2024

3 проміле: Гусятинський районний суд не встиг покарати дуже п’яного водія

Гусятинський районний суд розглянув справу щодо водія автомобіля “ВАЗ 2109”, який попався за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

Порушника було зупинено у селі Красне Гусятинського району 10 жовтня 2020 року ввечері, близько 22.50. Огляд на стан сп’яніння проводився у встановленому законом порядку у Гусятинській лікарні. Результат огляду вражаючий – 3 проміле алкоголю і це при тому, що у медичний заклад порушника зуміли доправити лише через годину після його зупинки.

Працівники поліції на порушника склали адміністративний протокол за ч.1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

А далі справа розвивалася за уже доволі звичним сценарієм. Водій, стосовно якого склали адмінпротокол, на судове слухання не з’явився, хоча про день і час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Клопотання про перенесення розгляду справи він не подавав, а тому суд вирішив приступити до розгляду справи без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що у діях водія вбачаються ознаки адміністративного порушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Але порушення було вчинено 10 жовтня 2020 року, а судовий розгляд справи відбувся 15 січня 2021 року. Тобто з часу вчинення порушення минуло більше трьох місяців.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, особа, яка скоїла адміністративне порушення може бути покарана не пізніше, ніж за 90 днів з часу скоєння порушення.

Отож, суддя Гусятинського районну суду Лисюк І. О. 15 січня постановила водія автомобіля “ВАЗ 2109” визнати винним у вчиненні адмінпорушення, передбаченого ч.1 ст. 130  і закрити провадження у справі у зв`язку у зв’язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності.

Таким чином, порушник зумів уникнути штрафу у розмірі 10200 гривень, який передбачений за нетверезе водіння.

Ось так “легко” зійшло з рук порушення для водія, у крові якого виявили 3 проміле алкоголю.

До речі, 3 проміле – це не просто важкий стан сп’яніння. Медики вважають, що результат від 3 до 5 проміле алкоголю є вкрай небезпечним для здоров’я людини, який може навіть призвести до летального наслідку.

Джерело: Тернополіс