Вівторок , 19.03.2024

Cергій Надал: Ми виграли бій за українську мову, а треба перемогти у війні

Міський голова Тернополя подякував тернополянам, які зібрали тисячі підписів на захист української мови

Важливо. 16 січня в Україні почали діяти зміни до закону про мову щодо культури спілкування в Україні державною мовою. У сфері послуг мають використовувати українську мову. Українці виграли бій за українську мову, але до перемоги, коли українська мова стане стандартом спілкування ще далеко. Про це заявив міський голова Тернополя Сергій Надал

Дослівно. “Українська мова у сфері обслуговування захищена законом України. Однак є юридичні колізії, які можуть зробити цей закон формальним. Їх вже використовують. Для прикладу, персонал магазинів має звертатися до відвідувачів українською. Якщо відвідувач продовжить розмову російською, продавець може спілкуватися російською мовою. Його не можна оштрафувати.

Під час засідань, зустрічей та робочого спілкування визначеного кола осіб з іноземцями чи особами без громадянства може застосовуватися інша мова, прийнятна для учасників. Ця стаття дозволяє ігнорувати українську всюди, де присутній хоч один іноземець. У Європі в таких випадках просто запрошують перекладача, а розмова продовжується державною мовою” – пояснює міський голова Тернополя.

Недоліки законодавства, на думку міського голови Тернополя, загрожують безпеці України.

“Окремі публічні політики та експерти дозволяють собі зневажати українську мову і це реальна загроза українській державності”, – зазначив Сергій Надал.

Удосконалити закон про мову. “Законодавство про мову треба вдосконалити. Зневага до мови має стати злочином, як це є у Німеччині, Франції, Польщі та інших європейських країн, де державна мова захищена на 100 %. Мова – це символ держави і зневага до мови, це зневага до України. Пам’ятаймо найголовніше: українська мова Україну об’єднує! А розділяють її ті, хто нам нав’язує “двомовність”, комплекси меншовартості”, – зауважив Сергій Надал.