Вівторок , 19.03.2024

Гранди світового футболу – “Ювентус” (Турин, Італія)

Продовжуємо серію публікацій про найсильніші і найвідоміші футбольні клуби. Сьогодні мова йтиме про італійський “Ювентус”.

Заснований — 1 листопада 1897 р.

Стадіон — «Ювентус Стедіум» (41 507 глядачів).

Зірка — Алессандро Дель П’єро (протягом 1993-2012 рр. зіграв 705 матчів, у яких забив 289 голів, 20 сезонів поспіль забивав бодай гол).

Кольори — чорно-білі.

Заснування

Клуб заснований 1 листопада 1987 р. студентами з ліцею «Massimo d’azeglio». Назва з латинської iuventus означає «молодість», «молодь». Практично з 1905-го, коли клуб вперше виграв чемпіонат Італії, «Ювентус» є одним з лідерів італійського футболу. Він провів у Серії А 102 (!) сезони (з 1900 року), і лише одного разу — сезон’2006/07 — був переведений до Серії В через корупційний скандал.

За цей час понад 700 гравців «Ювентуса» грали на чемпіонатах світу. Своєрідний рекорд було встановлено на Мундіалі’78 — у двох його матчах на поле в футболках збірної Італії виходило по 9 гравців «Юве». З таким досягненням може зрівнятися хіба представництво київського «Динамо» у збірній СРСР на Євро’88.

Українець Олександр Заваров у складі “Ювентуса”

Досягнення

Дворазовий володар Кубка чемпіонів (1985, 1996 рр.).

Семиразовий фіналіст цього турніру (1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017 рр.).

Шестиразовий володар інших єврокубків.

Дворазовий володар Міжконтинентального кубку.

36-разовий чемпіон Італії (вперше — 1905 р., а нині триває серія із 9-ти чемпіонств поспіль).

13-разовий володар кубка Італії.

Родина Аньєллі

Уже майже 100 років «Ювентусом» володіє родина власників компанії FIAT Ан’єлі. Нинішньому власнику Андреа Аньєллі — 45 років і попередні власники «Ювентуса» — Едоардо Аньєллі, Джанні Аньєллі и Умберто Аньєллі — є, відповідно, дідусем, дядьком і батьком Андреа.

А загалом після придбання «Ювентуса» родиною Аньєллі у 1923 році туринський клуб виграв 35 чемпіонатів, а ще 33 рази був призером, тобто завершував у призах понад 2/3 всіх першостей Італії.

«Золотий м’яч»

Знаменитим призом журналу «Франс Футбол» володіли сім гравців «Ювентуса», причому француз Мішель Платіні аж тричі поспіль — у 1983-85 рр.

Інші володарі «Золотого м’яча»:

Омар Сіворі — 1961 р.

Паоло Россі — 1982 р.

Роберто Баджо — 1993 р.

Зінедін Зідан — 1998 р.

Павел Недвед — 2003 р.

Фабіо Каннаваро — 2006 р.

Кубок чемпіонів

«Ювентус» дев’ять разів доходив до фіналу Кубка чемпіонів (або Ліги чемпіонів), але вигравав трофей лише двічі. Причому першого разу — у 1985 р. — перемога була захмарена трагедію — через хуліганські дії вболівальників іншого фіналіста англійського «Ліверпулю» була спричинена тиснява на бельгійському стадіоні «Ейзель», через яку загинули 39 вболівальників, переважно італійців, а сотні людей отримали поранення і травми…

Інша перемога прийшлася на середину 90-их, коли в «Ювентусі» зібралася дуже сильна команда, до якої пізніше приєднався знаменитий француз Зіннедін Зідан. Тоді «Ювентус» тричі поспіль виходив у фінал Ліги чемпіонів, проте переміг лише першого разу — у 1996 р., коли в серії пенальті виграв у «Аякса». У 1997 і 1998 роках туринці також були фаворитами вирішальних матчів, але поступалися «Боруссії» із Дортмунду і мадридському «Реалу».

Наразі востаннє «Юве» дійшов до фіналу найпрестижнішого європейського трофею у 2017-ому, коли без шансів програв мадридському «Реалу» — 1:4.

Прізвиська

Головне прізвисько «Ювентуса» — «стара синьора». Є кілька версій його походження. Всі сходяться на одному, що перше слово «стара» — через давнє заснування команди. А ось «синьора» — чи то через першу емблему клубу, яка нагадувала віяло, чи то вшанування власників синьорів Аньєллі (в італійській мові «Ювентус» жіночого роду, а тому саме «синьора»), чи то через асоціацію з нареченою, адже багато чоловіків з півдня Італії приїжджали працювати на FIAT, який є головним спонсором «Ювентуса», і починали вболівати за туринський клуб…

Інші прізвиська «Ювентуса» — «бьянко-нері» («біло-чорні») та «зебри» — пов’язані з кольором форми. А «Юве» — просто скорочення.

Тренери

В історії клубу двома найвеличнішими тренерами були Джованні Трапатонні і Марчело Ліппі, які й вигравали з ним Кубок чемпіонів. З Трапатонні «Ювентус» виграв 6 чемпіонств, а після його уходу в 1986-ому не міг виграти чемпіонат протягом 9-ти (!) сезонів.

З Ліппі, який очолив «Юве» у 1994-ому, були чотири фінали Ліги чемпіонів (однак лише одна перемога) та шість комплектів золотих нагород чемпіонату.

Відзначимо й нинішнього тренера команди Массіміліано Аллегрі, з яким «Юве» знову дійшов до фіналу Ліги чемпіонів і вперше в історії тричі (!) поспіль виграв внутрішній дубль — чемпіонат і кубок. Відзначимо також, що з 2012-го року «Ювентус» незмінно виграє чемпіонат Італії.

Кальчополлі

Кальчополлі — таку назву має корупційний скандал в італійському футболі, з яким пов’язана одна з найпохмуріших сторінок в історії «Ювентуса». Відразу п’ять команд — окрім «Юве» ще «Мілан», «Фіорентина», «Лаціо» і «Реджина»
— були звинувачені у купівлі матчів і таємній змові.

У результаті «Ювентус» позбавили двох чемпіонств (2005 і 2006 рр.) та понижено в Серію В. Причому сезон в нижчій лізі він мав розпочинати з від’ємним балансом (-9 очків). У тому чемпіонаті «Юве» переміг у 28-ми матчах, а ще 10 завершив унічию, що дало змогу все одно посісти перше місце в першості й повернутися до Серії А за один сезон.

Переможець усіх турнірів

«Ювентус» — є єдиним в Європі переможцем усіх клубних турнірів, які проводили під егідою УЄФА. У їх числі — Кубок чемпіонів, Кубок кубків, Кубок УЄФА, Суперкубок Європи та Кубок інтертото.

Клуб є найтитулованішим та найпопулярнішим в Італії, а загалом у світі за нього вболівають 130 млн. людей.