Вівторок , 19.03.2024

Леся Українка на Тернопільщині: цікаві факти з життя письменниці

Мало хто знає, проте відома українська письменниця, культурна діячка та фольклористка Леся Українка кілька разів відвідувала Тернопільщину. Ба більше, навіть тут творила.

Забігаючи наперед зауважу, на Тернопільщині – чи не найбільша кількість пам’ятників відомій письменниці. Якщо вірити даним, в області – аж сім одиниць (у селах: Турівка, Романове Село, Миролюбівка, Калинівщина, Великі Бережці, Білобожниця та м. Підгайці). Такою кількістю може похвалитися далеко не кожна область в Україні.

Справжнє ім’я письменниці – Лариса Петрівна Косач-Квітка. Жінку направду вважають генієм української літератури. Завдяки життєвій позиції, величезному доробку, любові до Батьківщини та боротьбі за краще майбутнє рідного краю й, зокрема, жінок її внесли до так званої тріади – Шевченко-Франко-Українка.

Попри свої малі батьківщини – Новоград-Волинський на Житомирщині й Колодяжне на Волині – та важке й коротке життя (померла у віці 42 років), Леся Українка не зі слухів знайома з Тернопільщиною.

Зокрема, письменниця кілька разів приїжджала до свого товариша Володимира Гнатюка в часи написання збірки поезій «Думи і мрії». Гостювали культурні діячі як в Тернополі, так і на малій батьківщині етнографа на Монастирищині.

До слова, дехто з вчених вважає, що саме тут письменниця створила неологізми (сьогодні – вже звичні для нас слова) «напровесні» та «промінь». Підтвердження цьому немає, власне, як і спростування.

Достеменно відомо про візит поетеси на Кременеччину. А саме – у 1907-му до близької подруги дитинства Марії Биковської в село Великі Бережці, де остання вчителювала. Дівчата сусідували у Луцьку. Проте, коли Марія переїхала на Кременеччину, дружба не ослабла.

Інших спеціально запланованих візитів на Тернопільщину в письменниці не було. Тут вона знаходилася хіба проїздом, коли вирушала до Львова (часто там друкувалася), міст Європи (де лікувала смертельну хворобу) та Чернівців. Хоча достеменно цього не відомо.

З біографії Лесі Українки знаємо, що письменниця таки кілька разів у 1891-му приїжджала на Галичину (до якої входять землі Тернопільщини, окрім північної частини, а також левова частка Львівської та Івано-Франківської сучасних областей). От тільки в яких саме населених пунктах перебувала громадська діячка – не відомо.

Те, що Леся Українка перебувала на Тернопільщині підтверджують її праці фольклористики. А саме – етнотексти, притаманні нашому краю. Проте, знову ж таки, точні місця не вказуються.

Померла поетеса у Грузії в місті Сурамі 1 серпня 1913 року.

До слова, 25 лютого 2021 року відзначатимуть 150-річчя з дня народження культурної діячки. Для вшанування пам’яті навіть випустили ювілейну срібну монету.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів із життя Лесі Українки