Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: Уряд увів локдаун і підвищив тарифи на газ і електрику: як вижити українцям?

Платіжка кожного українця зросте в середньому на 300-500 грн. 

Враховуючи останнє урядове підвищення вартості газу, електроенергії та доставки, кожна українська сім’я заплатить в середньому на 300-500 грн більше за комунальні послуги вже у лютому цього року. В Україні пройшли акції протесту проти різкого підвищення тарифів на ЖКГ.

Локдаун і тарифи штовхають українців у злидні. Тарифна політика уряду укупі з “локдауном” штовхає людей у злидні та змушує економити на їжі. Такого не було з початку 1990-х, – вважає міський голова Тернополя Сергій Надал.

“Ми розуміємо людей і цілий рік знижували тарифи за рахунок енергоефективності. В цей час уряд піднімає ціну газу, електроенергії. У 1,5 підвищує вартість доставки. Одночасно — позбавляє людей можливості працювати і закриває “роботу на карантин”. Це пряма дорога до злиднів. Такого не було з початку 1990-х, коли роками не платили зарплати, а в країні була гіперінфляція. Це антилюдяна політика”, – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

 Міський голова Тернополя нагадав – згідно даних ООН кожен другий українець є бідним і змушений економити навіть на їжі та витрачати на комуналку левову частку свого щомісячного доходу.

“Більше половини українців сьогодні є бідними. За кошт кожного українця зберігають надприбутки енергетичним олігархам. Ринок енергоресурсів в Україні – це фарс і монополія олігархічних кланів. Уряд, на жаль, став інструментом для знедолення українського народу.

Наступним кроком у людей можуть почати відбирати майно. Вже є законоєкти, де пропонується накладати штраф у розмірі 50 % від боргу за “комуналку”. Такі кошти люди не зможуть сплатити і людей можуть вигнати на вулицю ”, – застерігає міський голова Тернополя.

Ринок і державна допомога. На енергетичному ринку має бути конкуренція за споживача, а не олігархічна монополія.

“Нам потрібно дивитися на розвинені країни, де є реальна конкуренція на енергетичних ринках. Де на час карантинних заходів з державного бюджету відшкодовували сплату комунальних послуг і точно не підвищували вартості в скрутній економічній ситуації”, – зауважив Сергій Надал.