Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал звітує: що зроблено в Тернополі за першу половину січня 2021 року

Індивідуальний тепловий пункт – це цілодобова гаряча вода та економія для людей

Цього року у багатоквартирних житлових будинках Тернополя продовжать облаштування індивідуально-теплових пунктів (ІТП), завдяки яким жителі отримають цілодобово гарячу воду та належне теплопостачання, відповідно до погодних умов.

«Влаштування ІТП у багатоповерхівках є сучасною альтернативою системі індивідуального опалення, що дає змогу в автоматично контролювати подачу тепла у кожну квартиру в будинку. Іншими словами, якщо на вулиці тепло, то у квартири подається менше тепла, якщо холодно – більше.

У Тернополі практика влаштування ІТП застосовується вже кілька років, – наголосив міський голова Сергій Надал, – Перевагами для тернополян у встановленні ІТП є: економія коштів, адже мешканці не витрачають жодної гривні на його придбання і встановлення, на відміну від індивідуального опалення, – реалізовується програма за фінансування Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Індивідуально-теплові пункти обладнані лічильниками тепла, а це означає, що мешканці платитимуть лише за фактично спожите тепло. Також, встановивши ІТП, тернополяни отримуватимуть у свої домівки цілодобове постачання гарячої води».

Наразі у Тернополі індивідуально-теплові пункти повноцінно функціонують у близько 200 багатоповерхових житлових будинках. В подальшому встановлення ІТП заплановане ще у понад 680 будинках, підключених до системи централізованого опалення.

Для зручності батьків у ЦНАПі Тернополя запрацювала послуга «єМалятко»

13 січня в ЦНАПі м. Тернополя було урочисто вручено перше свідоцтво про народження дитини в рамках надання послуги «єМалятко». Відтепер у Центрі надання адміністративних послуг в місті Тернополі доступна нова комплексна послуга для батьків новонародженої дитини «єМалятко».

Користуючись системою «єМалятко», лише на підставі однієї заяви батьки мають змогу отримати цілий ряд послуг, що супроводжують народження дитини.

Серед них:

  • державна реєстрація народженої дитини;
  • визначення належності дитини до громадянства України;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • присвоєння дитині унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • реєстрація народженої дитини в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків.

Перелік документів для послуги «єМалятко»:

паспорти;

оригінал медичного свідоцтва про народження (форма 103/о, що видається у пологовому будинку);

інформація код про РНОКПП та УНЗР (за наявності);

інформація про дату та місце укладання шлюбу;

номер рахунку у банку (для отримання допомоги на дитину).

Київ підвищує тарифи, Тернопіль – знижує

Враховуючи підвищення столичним НКРЕКП тарифів для населення на комунальні послуги, а саме – на подачу тепла та гарячого водопостачання до помешкань тернополян, на черговому засіданні виконавчого комітету розглянуто та підтримано протокольне доручення міського голови Сергія Надала до КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» щодо розроблення плану заходів з недопущення зростання цін на комунальні послуги для населення у січні 2021 року.

«Від жовтня 2019 року у Тернополі щомісяця проводився перерахунок тарифу за послуги з гарячого водопостачання та централізованого опалення, відповідно платіжки тернополян в окремі місяці зменшувалися на 12%, 15%, 20%, в той час, як ціна на газ з серпня до грудня 2020 року зросла на 80% для підприємств з теплопостачання, – зазначив Сергій Надал. – Однак, завдяки проведеним масштабним заходам з модернізації котелень та тепломереж, нам вдалося зекономити понад 40% електроенергії та понад 20% споживання газу.

Враховуючи переживання людей сьогодні через підняття ціни на газ, та, беручи до уваги можливі негативні наслідки від цього для населення, є пропозиція дати протокольне доручення КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»  розробити план заходів з недопущення зростання ціни на газ у січні та надати пропозиції щодо можливого зменшення тарифу на спожитий газ у цьому місяці».