Вівторок , 19.03.2024

Святий Франциск, швець і митрополит Андрей — який вигляд має найбільша шопка в Україні? (ВІДЕО)

Отець Піо, жінка, що місить тісто і доїть козу, митрополит Андрей, патріарх Йосиф та руда білка – це лише кілька персонажів найбільшої шопки в Україні.

Загалом їх близько тисячі. Про те, який вигляд має найбільша шопка в Україні, а також про її автора, розміри та ідею, розповів монах-францисканець, отець Юстиніан Городечний, під час “Великого репортажу” в прямому ефірі “Живого телебачення”.

Шопку традиційно встановлюють у греко-католицькій церкві Святого апостола Петра в Тернополі, у якому служать отці францисканці східного обряду. Цікаво, що частина персонажів є рухомою.

До шопки заохочують приходити з дотриманням карантинних обмежень

На цьому наголошує отець Юстиніан Городечний. Він зазначив, що спочатку з огляду на пандемію боялися виставляти шопку, оскільки розуміли, що буде потік людей, проте все-таки вирішили поставити і стежити, щоб люди дотримувалися всіх карантинних обмежень.

Шопка-іконостас

Цікаво, що тернопільська шопка щороку зростає. Цього  року вона – 50 метрів завширшки та 30 метрів заввишки. За словами священника, у свої найкращі часи її ширина сягала 70 м. Проте цього року є меншою. Сам вертеп розміщено в центрі храму над іконостасом, тому витвір також часто називають шопкою-іконостасом.

Також отець Юстиніан розповів, що в центрі шопки розміщений Ісус. Фігурку Божого Сина передали з базиліки Різдва Христового у Вифлеємі. За розмірами вона відповідає середньостатистичній новонародженій дитині. У храмі існує традиція цілувати Ісуса в коліна, як це робить Папа Франциск на Різдво.

Боже Дитя лежить у центрі, а всі фігури довкола розміщені так, немов схилені до нього. Францисканець наголосив, що ця шопка показує цілий світ, видимий і невидимий, і загалом кожний її елемент зосереджено навколо постаті Ісуса Христа.

Цього року акцентовано увагу на родині

За словами священника, оскільки 2021 рік проголошений Роком святого Йосифа, у шопці помітний акцент на родину та сімейні цінності. «Саме тому в кутку у вигляді фігур розташоване сімейство, яке готується до Святвечора. Основна мета – передати сімейні традиції і акцентувати увагу на сімейних цінностях», – розповів священник.

Ключові постаті  УГКЦ та францисканського світу

Навколо Ісуса рухаються відомі постаті францисканського світу: св. Франциск, св. Антоній, о. Піо, свята Клара. Крім того, пекар пече хліб, показано образ жінки, яка місить тісто чи доїть козу.  Праворуч зображені визначні особистості УГКЦ, серед яких князь Володимир та княгиня Ольга, митрополит Андрей Шептицький та патріарх Йосиф. Також там працює швець, коваль і  молочар. Традиційно три царі несуть дари для Дитятка.  Усе це відбувається на тлі різдвяної панорами сучасного міста.

Найбільша шопка України вже багато років потрапляє до Книги рекордів України.

Шопка будується впродовж 3-4 днів

«Допомагають встановлювати брати-францисканці на чолі з ігуменом, члени спільноти «Лицарі  Колумба», парафіяни, волонтери, хлопці,  які прислуговують, та працівники монастиря. Загалом близько 20 осіб. Шопка будується впродовж 3-4 днів. Процес триває недовго, бо вже є великий досвід, як це робити», – розповів монах-францисканець.

Додамо, що подивитися на шопку можна до 15 лютого.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ