П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі бунтують проти локдауну, а у районах – проти нових тарифів (ФОТО, ВІДЕО)

На Тернопільщині одразу в кількох населених пунктах люди вийшли на акції протесту. Дехто виступає проти локдауну, дехто – проти підняття цін на газ та електроенергію.

Так, у Тернополі сьогодні, 11 січня, під ОДА зібралися представники середнього й малого бізнесу. Люди просять скасували локдаун та дозволити працювати. Натомість обіцяють дотримуватися усіх санітарних норм, інформує Тернополіс.

До слова, серед вимог – дозвіл на навчання дітей у школах та ВНЗ.

Довідка 1: в Україні з 8 по 24 січня посилили карантинні обмеження. У цей час заборонено працювали навчальним закладам (окрім дитсадочків), непродовольчим магазинам, закладам харчування тощо. У супермаркетах Тернополя навіть перестали продавати засоби гігієни, галантерею та ряд ще деяких товарів.

Проте, не Тернопіль єдиний. В області люди виступають проти підвищення цін на газ та електроенергію.

Так, у Бережанах кілька сотень людей прийшли під стіни міськради. Аналогічна акція відбувається і у Чорткові. А в Скалаті жителі пишуть заяви на ім’я міського голови з проханням скасувати нові тарифи. В Нагірянці, що на Чортківщині, люди перекрили дорогу.

Довідка 2: в Україні змінилася вартість на електроенергію та газ. Так, відтепер скасовано «економний ліміт», а саме – меншу вартість за кіловат тим, хто «вкладається» в 100 кВт на місяць. Відтепер, незалежно від кількості спожитої електроенергії, 1 кВт/год обійдеться українцям в 1,68 грн (з ПДВ). За газ тернополянам доведеться платити від 8,75460 до 9,45000 грн. за 1 м³, з ПДВ (залежно від постачальника). Проте до ціни за голубе паливо слід додати вартість транспортування, а це ще від 0,88 до 2,17 грн за 1 м³ (вже без ПДВ). Як результат, метр кубічний газу обійдеться від 9,63 до 11,62 грн (без ПДВ).

До слова, акції протесту відбуваються по всій Україні. Подекуди люди перекривають дороги міжнародного значення.

Христина СЛОТА, фото, відео з соцмереж