Вівторок , 19.03.2024

15 цікавих фактів з життя Тараса Шевченка

Відомого Кобзаря, Пророка українського народу знають всі. Щоправда, біографія, яку пропонують вивчати у школах та ВНЗ, дещо обмежена.

Насправді цікавинок про Тараса Шевченка куди більше. Деякі з них читайте нижче:

  1. Тільки два класи. Офіційно Шевченко навчався лише два роки у церковній школі. Всі інші знання поет здобував самотужки. Цьому активно посприяла Софія Енгельгардт.
  2. Низького зросту. Так, якщо вірити знайденому формуляру, Тарас Шевченко заввишки 2 аршини і 5 вершків, а це – 164,46 см.
  3. Імператорський аукціон. Всі знають, що Карл Брюллов та Василь Жуковський викупили Шевченка у пана Енгельгардта за неймовірну на той час суму – 2500 рублів. Аби зібрати карколомну суму Брюллов намалював портрет намісника Жуковського. Для продажу картини оголосили аукціон. У ньому взяла участь навіть імператорська родина.
  4. Мода та стиль. На більшості малюнках Шевченка зображують людиною похилого віку. От тільки це далеко не так. Тарас був доволі привабливим чоловіком. Ба більше, після здобуття свободи він любив стильно одягатися. Одним з доказів цього є великий запис у щоденнику Кобзаря про покупку плаща-макінтоша за 100 рублів.
  5. Величезний творчий доробок. Шевченка беззаперечно позиціонують з «Кобзарем». Проте мало хто знає, що спадщина письменника, художника, поета та громадського діяча значно більша. Щоправда, левова частка творів за життя автора ні разу не виходила друком.
  6. Наукові праці. Не художніми творами єдиними захоплювався Шевченко. Так, за декілька років до смерті Кобзар за власні кошти видав «Букварь южнорусскій». Саме цю книгу використовували як основний посібник у недільних школах понад десятиліття. До слова, загалом було 10 тисяч примірників.
  7. Загублена спадщина. Як уже зазначалося, творчий доробок Шевченка – незліченний. І це – буквально. Так, як стверджують науковці, сьогодні є 835 картин Кобзаря, які збереглися в оригіналі. Проте їх може бути значно більше, оскільки Тарас не любив підписувати полотна. Вже не кажучи про те, аби зазначати рік створення.
  8. Два офіційних кладовища. Всі знають, що Кобзар похований поблизу Канева на Чернечій горі. Проте так було не завжди. Після смерті поета поховали у Санкт-Петербурзі на Смоленському кладовищі. Лише через 58 днів за клопотання Михайла Лазаревського його перепоховали.
  9. Власний кратер та астероїд. У минулому столітті науковці вперше сфотографували поверхню Меркурію, на якій побачили близько 300 кратерів. Один з них назвали на честь Тараса Шевченка. Кілька років потому ім’ям Кобзаря охрестили ще й астероїд.
  10. Бажання кохати. Тонка натура поета завжди шукала собі музу. Тому об’єктів захоплення в житті Тараса було багато. Лише зі щоденників самого Кобзаря та його друзів можна зрозуміти як мінімум про десяток претенденток. Вже під кінець життя Шевченко хотів одружити з Ликерою Полусмак, от тільки не судилося. Виною тому – груба селянська душа дівчини.
  11. Всесвітнє визнання. Українського Пророка люблять всюди. Так, його твори перекладено понад сотнею мов світу, ба більше, деякі з них входять до обов’язкової навчальної програми країн Європи та США. Також у світі Кобзареві встановлено 1384 пам’ятники. З них 1256 – в Україні.
  12. Любов до спиртного. Як відомо з записів деяких приятелів, Тарас частенько ходив до трактиру. Ба більше, під дією спиртного Шевченко перетворювався на справжнісінького хулігана, якого частенько доводилося вести додому силою. Про це свідчить й членство в так званому «товаристві мочемордія», заснованому приятелем Кобзаря Віктором Закревським.
  13. Є син? Деякі науковці стверджують, що у Тараса Шевченка був син. Матір’ю дитини стала дружина його приятеля Михайла Максимовича Марія. На таку думку дослідників підштовхнуло кілька збігів. По-перше, Тарас та Марія не приховували теплу дружбу. Вони багато листувалися, майже не мали заборонених тем для спілкування. По-друге, власне через дев’ять місяців після візиту Шевченка до Максимовичів у пари народився син. До цього, попри довге подружнє життя, Михайло та Марія дітей не мали. Ця версія, щоправда, достеменно не підтверджена.
  14. Неймовірна неграмотність. Попри величезний талант та володіння французькою і польською, Тараса частенько називали неграмотним. Особливо, коли йшлося про знання рідної мови. Перед друком усі його твори редагували товариші, чого не скажеш про особисті листи.
  15. Художнє визнання. За життя Тараса цінували більше як художника, аніж поета й письменника. Саме малюванням він заробляв на життя. Ба більше, за картини він отримував неймовірні гроші – від 100 рублів за одне полотно. На той час це – великі суми.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів із життя Лесі Українки