Неділя , 28.04.2024

Іван Франко на Тернопільщині: слідами великого Каменяра

В Україні немає такої людини, яка б не знала Івана Франка. От тільки мало хто відає, що Каменяр неодноразово бував на Тернопільщині. Ба більше, геній літератури тут творив і навіть проживав. Щоправда, недовго.

Згадки про перебування Івана Франка у Тернополі зустрічають як в загальних документах, так і в щоденниках культурного діяча.

У Тернополі читав “Мойсея”

Так, чи не найбільше він писав про відвідини в 1911 році. На запрошення товариства «Учительська громада» митець представив кілька робіт, зокрема, поему «Мойсей». До слова, Тернопіль – другий після Львова почув презентацію легендарного твору. Аби відвідати виступ Каменяра, до зали Міщанського братства (сьогодні – будівля обласної філармонії) заздалегідь прийшло кілька сотень людей. Що цікаво, багато з них приїхали з сусідніх повітів.

Щоправда, знайомство з Файним містом відбулося ще задовго до цього. Так, у 1887-му Каменяр приїхав до Тернополя як журналіст відомої газети «Kurjer Lwowski». Усе для того, аби висвітлити Другу крайову етнографічну виставку. Тоді Франко й закохався у місто, завів багато приятелів, до яких неодноразово навідувався. А особливо – до чи не найкращого друга Северина Даниловича, у якого гостював по кілька тижнів 1887-го, 1889-го та 1905-го.

До слова, сьогодні можна побачити будинок, у якому жив та творив відомий митець. Розташована споруда на вулиці Йосипа Сліпого, 3.

Спочатку побував у Вікні

А от в області побував Франко ще раніше. Так, якщо вірити записам самого Каменяра, вперше він приїхав до нашого краю 1883-го на запрошення дідича Володислава Федоровича (село Вікно, що на Гусятинщині). Впродовж року письменник жив (з перервами) у шляхтича та укладав його родовід й біографію. Разом із замовною роботою в той період Франко створив кілька наукових праць та паралельно займався редагуванням рукописів.

Того ж 83-го Великдень культурний діяч провів у селі Завалів на Підгаєччині. А саме – у приятеля Івана Гузара. У 1885-му гостював у друзів (Осип Олеськів) у Прошові, а через кілька місяців – був у Теребовлі. Частенько приїжджав Франко на малі батьківщини ще двох приятелів – Володимира Гнатюка (Монастирищина) та Богдана Лепкого (Чортківщина). Багато Франко згадував про перебування в Тарасівцях. Там він колегував з місцевим паном.

Загалом громадський діяч побував у понад 50 селах Тернопільщини. Що цікаво, після кожного візиту з-під пера митця виходили нові доробки. Як мінімум одна з праць присвячувалася тому, в кого в цей час жив і творив Каменяр.

До слова, Франко мав змогу стати послом до австрійського парламенту від Тернопільського виборчого округу, який охоплював три повіти – Тернопільський, Скалатський та Збаразький. Під час передвиборчої кампанії громадський діяч об’їздив ледь не всі населені пункти, проте, на жаль, його так і не обрали.

Вартий уваги й зв’язок зі сільською вчителькою Ольгою Білинською (уродженка Тернополя). Її митець називав нареченою, готувався до весілля, проте доля розпорядилася інакше…

Останній візит на Тернопільщину, а саме на Підволочищину, Франко здійснив у 1913-му. Через три роки Каменяра не стало…

Про численні перебування Франка на Тернопільщині свідчать назви вулиць, площ, постаменти, пам’ятники, погруддя, пам’ятні дошки тощо. Їх в нашому краю – понад три сотні!

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів з життя Івана Франка