Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: Українські міста можуть опинитися перед вибором або платити олігархам, або залишитись без тепла

Проблема компенсації теплокомуненерго з боку уряду поки не вирішено. Щоб не підвищувати тарифи на воду і тепло міста змушені забирати кошти з програм розвитку міст.

Уряд обіцяє вирішити проблему до вересня цього року, але громадам ніяких коштів для оплати за газ від уряду так ні хто і не.

Джерело. Про це йдеться у дописі міського голови Тернополя Сергій Надала у мережі Фейсбук.

Цитата: “Зараз місцеве самоврядування стримує тарифи за рахунок власних інвестицій. Уряд обіцяє це виправити і знайти кошти, щоб покрити різницю для комунальних «Теплокомуненерго», які належать громаді, через здорожчання газу. Однак за умовами меморандуму це вирішення ситуації чиновники в Києві шукати можуть до вересня. І немає гарантій, що уряд знайде ці кошти.

А хто компенсує комунальним «Теплокомуненерго», які належать громаді, різницю в тарифах за тепло в грудні, січні, лютому?  Наміри добрі. Ми сподіваємось, що керівництво держави дотримається обіцянок меморандуму. В іншому випадку місто може опинитися перед фактом: оплатити олігархам борг або залишитися без тепла і гарячої води на порозі наступного опалювального періоду. Чекаємо від уряду виконання обіцянок і реальної допомоги громадам”, – написав Сергій Надал.

Деталі. Міський голова Тернополя нагадав, що незважаючи на постійне підвищення ціни газу, електроенергії, міські громади не підвищували тарифів на гарячу воду і тепло. Більше того — у Тернополі регулярно знижувалася вартість гарячої води та тепла.

Після чергового підвищення вартості газу наприкінці минулого року уряд анонсував зниження ціни газу на період опалювального сезону та пообіцяв усунути штучну монополію облгазів, що подекуди завищували вартість блакитного палива на 30-40 %.

Однак, зниження ціни стосувалося лише населення. Натомість більшість мешканців міст отримують тепло та гарячу воду через систему централізованого опалення, де його генерують місцеві комунальні підприємства. Для підприємств теплокомуненерго знижки на газ не зробили. Уряд пообіцяв вирішити проблему до вересня, підписавши меморандум з Асоціацією міст України.

Читайте також:
Сергій Надал: Уряд не зробив знижки на газ для підприємств теплокомуненерго, які забезпечують гарячою водою споживачів централізованого теплопостачання