Вівторок , 19.03.2024

Яким має бути “теплий” будинок? Мінеральна вата чи пінопласт? На що звертати увагу при купівлі житла

Питання утеплення багатоповерхівок турбує багатьох українців. Хочеться скоротити витрати на опалення, але при цьому і зберегти тепло у квартирах.

Як обрати квартиру у новобудові та не прогадати? Чи має значення, чим утепляють стіни забудовники? Щоб розібратися, який матеріал краще, потрібно розглянути їх характеристики. Порівняємо два найпоширеніших утеплювачі та вирішимо, який же з них краще. 

Пінопласт – газонаповнений пористий матеріал, отриманий шляхом спінювання полімерної сировини. Це м’який матеріал. Він легко ріжеться і шліфується. Його основні переваги:

  • Без зусиль монтується;
  • Зручно транспортується;
  • Мала питома вага;
  • Доступна ціна;
  • Можна користуватися в будь-якому населеному пункті. 

Ще чверть століття тому пінопласт був на піку популярності, але з кожним днем його кількість опонентів зростає. Виявляється, що багато заявлених експлуатаційних властивостей є хибними.  Разом з тим, з’ясовуються і ряд недоліків цього матеріалу:

  • Пожежонебезпечність. 

Відомі випадки, коли при появі пожежі обкладка з пінопласту теж запалала, ще більше поширюючи вогонь.

  • При нагріванні матеріал виділяє токсичні пари, які шкодять здоров’ю.
  • Низький ступінь паропроникності. 

Тобто, конденсат не випаровується, а осідає на стінах. Через це утворюється цвіль і теплоізоляційні властивості матеріалу погіршуються.

  • Матеріал люблять гризти миші, щури та інші гризуни. 

За декілька років вони можуть буквально «з’їсти» всю систему утеплення.

Так, пінопласт володіє пружністю і вищою міцністю, ніж мінеральна вата, але через цю пружність приклеїти пінопласт до стіни не просто. Адже щільні плити пінопласту створюють між собою стики, через які проходять «містки холоду». 

З огляду на всі вищеперелічені недоліки, стає зрозумілим, чому настільки популярний раніше утеплювач втрачає свої позиції. 

Мінеральна вата – екологічно чистий матеріал. Цей утеплювач має ряд переваг у порівнянні з пінопластом. 

  • Високий коефіцієнт шумопоглинання;
  • Пожежобезпечність;
  • Екологічність;
  • Високі показники теплопровідності;
  • Стійкість до комах і гризунів.

Мінеральна вата – дихаючий матеріал. Паропроникність захищає утеплювач від скупчення вологи, а разом з цим і від появи в ньому грибка. Чим краще матеріал «дихає», тим менше потрібно буде піклуватися про вентиляцію та циркуляцію повітря в будинку.

Стійкість до деформацій різного роду є однією з характеристик, що забезпечують найголовнішу перевагу мінеральної вати перед пінопластом – довговічність.

Пориста структура наділяє цей матеріал високими звукоізоляційними властивостями, так що ваші таємниці будуть надійно захищені від сторонніх вух, сусіди не будуть надокучати гучною музикою, а проїжджаючі за вікном вантажівки більше не будуть псувати сон серед ночі.

Єдиним недоліком цього утеплювача є достатньо висока вартість, але враховуючи всі переваги цього матеріалу та строк експлуатації понад 50 років така інвестиція швидко окупається та дозволяє створити комфортні умови для життя. 

Що довговічніше: мінеральна вата чи пінопласт?

Відомо, що пінопласт не придатний до застосування по закінченню десяти років експлуатації, оскільки повністю руйнується. Якщо його не покрити спеціальним захистом, то зовнішні фактори (сонце, опади) будуть чинити негативний вплив на стан матеріалу, що призведе до його зносу. 

Говорячи про мінеральну вату, то її склад містить вулканічні волокна. Це гарантує максимальну стійкість до впливу зовнішніх факторів, що характеризує мінеральну вату як довговічний і надійний матеріал. Строк експлуатації цього утеплювача – понад 50 років, а в деяких випадках може досягати 100 років. Структура мінеральної вати дозволяє повітрю легко проходити через неї, що виключає ризик появи цвілі та грибка.

Отже, пінопласт чи мінеральна вата?

Обидва матеріали мають хороші теплоізоляційні властивості й високий коефіцієнт шумопоглинання. Але пінопласт горючий, більш щільний, тому виникає ризик появи «містків холоду». 

Мінеральна вата набагато практичніша за пінопласт. Вона має високу паропровідність, не горить, екологічно чиста, має звукоізоляційні властивості. 

Судячи з вищезазначених порівняльних характеристик можемо з упевненістю стверджувати, що мінеральна вата є значно безпечнішим, комфортнішим, ефективнішим та довговічним матеріалом ніж пінопласт. 

У ЖК “Щастя” для утеплення фасадів використовується якісна мінеральна вата. Комфорт мешканців та довговічність ЖК – наш пріоритет, тому в будівництві й обробці будинків ми використовуємо тільки високоякісні матеріали.

При зведенні будинків ми враховуємо кожну деталь, адже для бездоганного результату дрібниць не існує. Ваше житло у ЖК Щастя буде комфортним і затишним, а мікроклімат – корисним для здоров’я.

Знайдіть час відвідати наш відділ продажів. Та встигніть на Зимову Знижку на квартири -14%!!!

До весни залишилось зовсім трошки! Вас приємно здивують гнучкі ціни та зручна система розтермінування платежів. 

Разом з ЖК «Щастя» ваші мрії про затишну оселю стануть реальністю! Телефонуйте  +38 (096) 191 31 51 або особисто завітайте у відділ продажу за адресою: м. Тернопіль, вул.Острозького, 47а.