Середа , 24.04.2024

Тернополянин запатентував мозаїчні модулі у формі єгипетських пірамід

Авторський Патент України № UA 128375 U на мозаїчні модулі у формі єгипетських пірамід отримав тернопільський художник та дизайнер Олег Семців.

Мозаїка, як особливий вид візуального самовираження

“Перша ідея такого продукту з’явилась у мене близько восьми років тому, під час активних виставкових турів містами України. Це були спільні виставки групи молодих художників, на яких відвідувачі мали можливість ознайомитися з досить різноманітними за стилем та техніками видами візуального мистецтва”. – розповідає Олег Семців.

Висловлюючи власне захоплення від побаченого, окремі відвідувачі з жалем говорили про те, що теж дуже хотіли б створювати щось подібне, але нажаль не мають художнього таланту.

Для того щоб створити композиційно правильну картину зі складними візуальними образами потрібно набути певних базових навичок, які досягаються в процесі багатьох років активної художньої практики. Процес роботи з якісними художніми матеріалами вимагає певних умов та значних фінансових вкладень, а зіпсувати майже готову картину кількома невдалими мазками дуже легко. До того ж далеко не всім до вподоби різкі запахи олійних фарб та лаків у власному помешканні.

“Тобто, щоб малювати як професійні художники, потрібно мислити та діяти як вони. А це передбачає певний стиль життя, який підходить далеко не всім, у кого є бажання власноруч долучитись до чарівного світу візуального мистецтва.

Так у мене з’явилось бажання створити універсальний мистецький продукт, який би дозволив зняти найбільш часті обмеження побутового характеру і подарував би більшу свободу візуального самовираження людям різних професій, вікових категорій та соціального статусу”. – пояснює Олег Семців.

Маючи успішний досвід художніх експериментів з найрізноманітнішими за формою та матеріалами мозаїчними елементами, для свого чергового ноу-хау Олег Семців вирішив обрати популярний формат ігрової мозаїки, значно розширивши можливості її використання. (Серед найбільш незвичних реалізованих авторських проектів: велика мозаїчна композиція з тролейбусних квитків, сірникових коробок, кольорових листівок, горіхових шкаралупок, монет номіналом в 10 копійок).

Магія маленьких пірамід

Експериментуючи з різними формами мозаїчних елементів, дизайнер зупинився на формі найбільш пізнаваних та відносно простих за формою єгипетських пірамід, які у багатьох віруваннях вважаються магічним символом щастя та добробуту.

Основа кожної пірамідки зроблена магнітною. Таким чином новій мозаїці не потрібне  спеціальне ігрове поле, яке є обов’язковим для найбільш поширених на ринку продуктів схожого типу. Розміри та форма мозаїчного зображення залежать лише від габаритів найбільш підходящої плоскої металізованої поверхні (магнітна дошка, холодильник, стіна з металізованим покриттям і навіть кузов автомобіля).

А кожен елемент можна розміщати в довільному порядку, не лише прямолінійно, а й з кривизною різних радіусів. Також передбачено варіант металізованої основи невеликих розмірів (формату А4-А3) в обрамленні та з гачками для кріплення на стіни будь яких типів, що дозволяє використовувати викладені мозаїчні композиції в якості повноцінного інтер’єрного декору. Проте, на відміну від класичних, намальованих картин, сюжети та кольори магнітної мозаїчної картини можна за бажанням легко змінювати, адаптуючи під зміни в інтер’єрі чи настрої її автора.

Серед основних плюсів магнітної мозаїки Олега Семціва можна виділити багаторазовість та універсальність використання, мобільність (можливість брати з собою у подорожі та викладати на будь-яких металізованих поверхнях, які трапились дорогою), необмеженість в розмірах та формі (розмір готового зображення залежить лише від кількості використаних елементів та порядку їх викладання).

Можливість викладати як прості орнаментальні композиції (наприклад елементи вишиванки) так і зображення зі складними візуальними образами (стилізовані портрети, натюрморти, пейзажі). Розмір основи кожної магнітної пірамідки всього 10х10 міліметрів, що дозволяє створювати високо деталізовані зображення на площі відносно невеликих розмірів.

   А ще це повністю національний продукт, розроблений та виготовлений в Україні.

Запропонована мозаїка надає дитині або дорослому гравцеві необмежені можливості для творчості, розвиває просторову уяву та логічне мислення, а також комбінаторні навички. Дозволяє розвинути дрібну моторику, тактильну і образну пам’ять у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, а для дітей старшого віку є інструментом для цікавого знайомства з об’ємними фігурами, розвиває просторове і абстрактне мислення, сприяє вивченню геометричних фігур і просторової геометрії, занурює в захоплюючий світ 3D-моделювання, забезпечує підвищення ефективності ігрового процесу.

На сьогодні розроблені кілька базових варіантів, в монохромній (відтінки білого, сірого, чорного кольорів) та кольоровій гаммі (з використанням найбільш поширених базових кольорів, білий, жовтий, червоний, синій, чорний). Також, в перспективі можливі й інші кольорові варіації, включно з фотопринтами кольорових текстур.

Читайте також:
Неповнолітня мешканка Тернопільщини в соцмережі виграла елітний автомобіль (ФОТО)