Четвер , 25.04.2024

Вбивство у Бережанах: двоє зловмисників отримали по 5 років тюрми

Бережанський районний суд призначив покарання для двох чоловіків, які до смерті побили свого знайомого.

Як вбачається із матеріалів справи, злочин трапився 19 серпня 2019 році у місті Бережани. На вулиці Тернопільська поблизу будинку культури троє чоловіків віком 25, 41 та 56 років у післяобідню пору розпивали алкогольні напої.

Під час вживання спиртного у них виник конфлікт, у результаті чого старшого чоловіка двоє молодших повалили на землю і почали лупцювати руками та ногами. Чоловік спробував підвестися, але його знову кинули на землю і продовжували бити ногами в область голови та тулуба.

Згодом непритомного приятеля зловмисники залишили на землі і покинули місце злочину.

Потерпілого ввечері близько 20.00 із численними травмами госпіталізували у лікарню, однак того ж дня орієнтовного через дві години після госпіталізації 56-річний мешканець Бережан помер.

За фактом злочину працівники поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 7 до 10 років.

За кілька годин після скоєння злочину правоохоронцями за підозрою у скоєнні цього злочину було затримано 25-річного жителя Бережан, а згодом добровільно здався поліції і 41-річний чоловік, житель одного із сіл Бережанського району, який фактично розпочав бійку. Обоє затриманих раніше не судимі.

Обом підозрюваним 22 серпня 2019 року було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. У подальшому запобіжний захід не змінювався і застосовувався аж до рішення суду.

У судовому засіданні обоє обвинувачених свою провину визнали повністю і щиро розкаялися у вчиненому.

Родичка загиблого чоловіка повідомила суд, що у випадку повного визнання обвинуваченими своєї провини вона не заперечує, щоб покарання було призначене їм із застосуванням статті 69 КК України і могло бути менше від нижчої межі санкції ч.2 ст. 121 КК України, а саме 5 років позбавлення волі, які обвинувачені, на її думку, повинні відбувати реально, в місцях позбавлення волі.

Враховуючи, що обвинувачені співпрацювали зі слідством, повністю визнали свою провину та щиро розкаялися у вчиненому, а також враховуючи характеристики обвинувачених, їхній стан здоров’я та сімейне становище суд все ж таки вирішив застовувати ст. 69 КК України і призначив покарання менше від нижчої межі санкції ч. 2 ст. 121 КК України.

Таким чином 29 січня цього року Бережанський районний суд двох жителів  Бережанщини визнав винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України, за яким, із застосуванням частини 1 статті 69 КК України, призначив їм основне покарання у вигляді позбавлення волі терміном 5 років.

Строк відбуття покарання обвинуваченим слід рахувати з 20 серпня 2019 року, тобто від дня їхнього затримання.

Вирок суду у Єдиному реєстрі судових рішень опублікований 15 лютого цього року.

Читайте по цій темі:
У Бережанах побили до смерті людину