Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: депутати Верховної Ради мають дозволити індивідуальне опалення всім охочим

Міський голова Тернополя хоче усунути законодавчі перешкоди для встановлення індивідуального опалення і звернувся про підтримку до людей.

Депутати Верховної ради мають терміново внести зміни у Закон України «Про житлово – комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-VIII та Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України від 26.07.2019 р. № 169 «Про затвердження порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води».

Що зробив міський голова? Міський голова Тернополя Сергій Надал закликав подбати про індивідуальне опалення вже зараз, поки є час. Для цього необхідно внести зміни до законодавства та усунути перешкоди, що заважають українцям вільно за власним бажанням встановлювати індивідуальне опалення у багатоквартирних будинках.

Міський голова зареєстрував петицію на сторінці Верховної Ради України з пропозицією внести зміни до законодавства та дозволити при наявності технічної можливості всім мешканцям багатоквартирних будинків, які висловили бажання, відключитись від системи централізованого опалення і перейти на індивідуальне опалення.

Також на власній сторінці міський голова оприлюднив детальну покрокову інструкцію, як можна підписати петицію.

Підписання петиції — це перший крок до розгляду парламентом відповідних змін до законодавства.

Чому це важливо? Спрощення підключення до індивідуального опалення дозволить ширше впроваджувати енергоощадні технології, а кожна родина зможе впливати на витрати домашнього господарства.

Сьогодні через законодавчі колізії, зокрема вимоги згоди 100% мешканців відповідного багатоквартирного будинку на від’єднання від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання і перехід на систему індивідуального опалення, громадяни України не можуть повністю реалізувати право на перехід на індивідуальне опалення.

Зміни до законодавства потрібно вносити зараз, оскільки роботи з переведення багатоквартирного будинку на індивідуальне опалення можна проводити лише у період між опалювальними сезонами.

Як заощадити додатково? Місцеве самоврядування робить все можливе, щоб стримувати тарифи. Більше року, з ініціативи міського голови Сергія Надала, місто зберігає ціну на тепло і гарячу воду без змін попри регулярне підвищення ціни на газ з боку уряду. Саме газ — основна складова тарифу на тепло.

Протягом останніх років в рамках міської програми модернізації комунального господарства, розпочатої командою міського голови Сергія Надала, замінено сотні кілометрів труб, встановлено нове обладнання провідних виробників, що дає економію у 20 % газу і 40 % електроенергію.

Місто також надає допомогу тим мешканцям, які вирішили самостійно утеплити фасади своїх будинків. Діє програма співфінансування, де 70 % коштів покриває міський бюджет, і лише 30 % сплачують самі мешканці.

Крім того, місто надає підтримку ОСББ, які беруть участь у державній програмі “Енергодім”. Програма передбачає можливість ОСББ отримати державну підтримку на проведення робіт із комплексної термомодернізації будинку, що може включати такі роботи, як утеплення фасаду та даху, заміна вікон, модернізація освітлення, реконструкція та балансування системи опалення, тощо.

У разі успішного погодження усіх документів, Фонд енергоефективності виділяє до 70 % коштів за проєкт, паралельно Тернопільська міська рада виділяє 10% безповоротної фінансової допомоги, а КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» в рамках власних інвестиційних проектів встановлює індивідуальні теплові пункти погодного регулювання.

Контакти для довідок: сектор з енергоефективності управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології – 52 58 33, вул. Коперника1/209.

Читайте також:
Сергій Надал: Верховна Рада має дозволити індивідуальне опалення всім охочим