Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: Тернопіль поки що вберегли від “червоної зони”

Завдяки вжитим заходам, у Тернополі різко зменшилася кількість хворих серед людей старшого віку та удвічі скоротилася кількість хворих серед вчителів та дітей.

Разом з тим, ситуація залишається складною, тому у місті вводяться окремі додаткові заходи безпеки. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал в етері однієї з ФМ-радіостанцій.

Цитата. “На жаль, кількість хворих збільшується. Сусідні міста перебувають у “червоній зоні. Тому ми робимо все, щоб стримати поширення хвороби. Завдяки вжитим раніше заходам різко зменшилась кількість хворих серед людей старшого віку. Вдвічі зменшилась кількість хворих серед вчителів і дітей”, – зазначив Сергій Надал.

Міський голова зауважив також, що заходи безпеки є непопулярними, але вимушеними.

“Це непопулярні заходи, але ми вимушені їх вживати, щоб запобігти поширенню хвороби. Тому прошу з розумінням ставитися до певних обмежень таких, як дистанційне навчання для учнів старших класів. Після того, як хвороба піде на спад, ми зможемо повернутися до нормального навчання”, – сказав Сергій Надал.

Деталі. З цього тижня у Тернополі штаб з протидії коронавірусу запровадив додаткові заходи безпеки.

  • Тимчасово призупиняється робота дитячих розважальних центрів та ігрових кімнат. Заклади громадського харчування можуть працювати в режимі літніх майданчиків або на доставку їжі.
  • Робота торгових центрів дозволена за умови контролю на вході, що передбачає температурний скринінг та дотримання протиепідемічних заходів, зокрема не більше, як однієї особи на 10 кв метрів, соціальну дистанцію щонайменше 1,5 м у черзі. За дотриманням заходів безпеки мають слідкувати самі підприємці разом з представниками поліції та Національної гвардії. Місто також рекомендувало збільшити кількість працюючих кас, щоб уникнути великих скупчень людей.
  • Продовжує діяти заборона на масові культурні та соціальні заходи. Якщо планові спортивні заходи відбуваються у приміщенні, то вони проходять без глядачів. На вулиці допускається кількість глядачів, які займають 50 % місць.
  • Дитячі садочки працюють у звичному режимі. До школи також можуть ходити учні молодших класів. Діти середньої та старшої школи, а також учні професійно-технічної освіти навчаються на дистанційній формі. Разом з тим, обмежено дозволено проведення практичних занять для професійної технічної освіти у лабораторіях та майстернях у групах до 15 чоловік.
  • Богослужіння будуть проводитися на свіжому повітрі. У храмах рекомендується використовувати засоби дезінфекції. Також місцеві телеканали будуть транслювати богослужіння у прямому ефірі.

Що робить місто додатково? В рамках програми «Здоров’я громади» з міського бюджету виділено на страхування лікарів 500 000 гривень. Такі заходи покликані зберегти достатню кількість фахівців. Також на останньому виконкомі виділили ще 1480 тис грн для придбання кисневих концентраторів та моніторів спостереження.

У Тернополі попри епідемію працюють соціальні служби, працівники яких надають допомогу потребуючим. Зокрема, купують ліки, продукти, допомагають оплачувати комунальні рахунки. Такою допомогою користуються переважно люди у поважному віці та люди з інвалідністю.

Яка загальна ситуація? У Тернополі від початку епідемії  захворіло 16675 чоловік. З них 13100 одужало і 238 летальних. Протягом доби фіксується близько 100 нових випадків COVID-19 і близько 60 одужує. У лікарнях Тернополя –  279 хворих на COVID-19. З них 245 потребують кисневої підтримки через маску або кисневий концентратор. 5 пацієнтів підключені до апаратів ШВЛ. За показниками у Тернополі краща ситуація порівняно з навколишніми містами.

Читайте також:
Коронавірус в Україні та на Тернопільщині сьогодні: статистика за 12 квітня