Вівторок , 19.03.2024

У Борщеві судили чоловіка, який спалив сусідам стодолу

Борщівський районний суд розглянув кримінальну справу щодо чоловіка, який вчинив умисний підпал.

Випадок трапився 21 серпня 2020 року у селі Бережанка Борщівського району.

Як вбачається із матеріалів справи, ввечері близько 23.30, місцевий житель через неприязні стосунки до односельчанина вчинив йому підпал стодоли.

Чоловік того дня допомагав сусідам по господарству. Ввечері, як годиться, випили могорич. Опісля захмелілий чоловік повертався додому і тоді на основі неприязних стосунків до одного з односельчан у нього виник злочинний умисел.

Він через хвіртку зайшов на територію господарства і далі зайшов у приміщення стодоли. З метою знищення майна шляхом підпалу, за допомогою запальнички умисно підпалив солому та сухі залишки кукурудзянки.

Внаслідок цього виникла пожежа, у результаті якої знищено приміщення стодоли вартістю 30 222 грн, 100 тюків соломи вартістю 10 грн за один, загальною вартістю 1000 грн, дві упаковки пінопласту «Еко» вартістю 235 грн за упаковку, загальною вартістю 470 грн.

Зловмисник після вчинення пожежі пішов додому, але при цьому не забув залишити відбитки своїх пальців та долоні на бампері автомобіля, що стояв на подвір’ї потерпілого. Це власне згодом і суттєво допомогло у розкритті злочину.

Дії обвинуваченого  кваліфіковано за ч.2 ст.194 КК України, умисне знищення чужого майна шляхом підпалу.

Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення терміном від 3 до 10 років.

Слід зауважити, що раніше цей молодий чоловік уже притягувався до відповідальності за ч.2 ст.194 КК України. У січні 2020 року він у селі Бережанка вчинив підпал бібліотеки, у результаті чого знищено приміщення книгозбірні та майже 2000 книг.

За вказаний злочин у жовтні минулого року зловмисник отримав позбавлення волі терміном на 3 роки і 6 місяців. Але тоді суд звільнив його від відбування покарання у вигляді позбавлення волі, встановивши йому іспитовий термін 2 роки.

У судовому засіданні щодо підпалу стодоли обвинувачений свою провину визнав, щиро розкаявся у вчиненому.

За результатами огляду медичної комісії обвинуваченого визнано осудним, він може давати звіт своїм діям та керувати ними. Але у нього виявлено розлад психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. Відтак, чоловікові рекомендовано пройти добровільне лікування.

Дослідивши матеріали справи, Борщівський районний суд нещодавно ухвалив визнати палія стодоли винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 194 КК України та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України суд звільнив засудженого від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, визначивши іспитовий строк 3 (три) роки.

Читайте також:
На трасі Київ-Чоп зіткнулися 4 автомобілі. Постраждала сім’я з Кременця (ФОТО)