П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині церковна громада взяла на поруки парафіянина, який попався п’яним за кермом

За водія, на якого патрульні склали адмінпротокол за п’янку, вступилась церква. Саме релігійна організація випросила суд звільнити чоловіка від адмінвідповідальності та передати їй на поруки. 

авто алкоголь

Про це йдеться у постанові Підволочиського райсуду від 7 травня. Як зазначено у протоколі про адмінправопорушення, 2 березня у селі Полупанівка водій керував  “Жигулями” з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Пройти огляд на стан сп’яніння на місці та у медзакладі – відмовився, вчинивши правопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП. Фігурант справи – пенсіонер.

У судовому засіданні водій свою вину визнав. Розповів, що вчинив  правопорушення не усвідомлюючи, а пройти алкотест відмовлявся, бо якраз напередодні випив пива і боявся, хоча почувався добре і не відчував жодних змін при ходьбі, їзді. А також – попросив звільнити його від адмінвідповідальності та передати матеріали справи на розгляд колективу. Просив врахувати, що його підробіток пов`язаний саме із керуванням транспортним засобом.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про наявність в діях водія ознак адмінправопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП. Але, разом з тим, розглянув клопотання від релігійної організації Римсько-католицької церкви Парафія Святого Йосифа, яка також просила про звільнення фігуранта справи від відповідальності та передачу його на поруки.

Мовляв, чоловік зарекомендував себе у громаді виключно з позитивної сторони і громада зобов`язується здійснювати заходи виховного характеру, спрямовані на недопущення ним нових правопорушень, його перевиховання та виправлення.

Суд дослухався. Постановив звільнити чоловіка на підставі ст.21 КУпАП від адмінвідповідальності  та передати матеріали на розгляд організації «Парафії Святого Йосифа Римо Католицької церкви у с. Полупанівка Тернопільської області» для застосування заходів громадського впливу, а провадження у справі закрити.

Рішення набрало законної сили.

На час скоєння порушення іще діяла норма закону про можливість передачі справ за ст. 130 на розгляд трудових колективів чи громадських організацій. Втім, після вступу в дію нового закону про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, цю “лазівку” прибрали.

Андрій ЗІНЧУК

Читайте також:
Житель Почаєва за п’яну їзду хотів відкупитися хабарем