Четвер , 28.03.2024

Тернополяни залишаються без гарячої води, бо урядовці не дотримали слова по ціні на газ

Тернопільські депутати вимагають в уряду виконати умови меморандуму: виплатити містам компенсацію за ціну в тарифі на газ і цим зупинити  зростання тарифів на тепло та гарячу воду.

Кабінет Міністрів

Уряд вкотре недотримав свого слова. “Нафтогаз” вимагає авансові платежі за борги створені Кабміном і погрожує блокуванням роботи місцевих теплокомуненерго, що постачають тепло і гарячу воду у домівки звичайних українців.

Обіцяні чиновниками з Києва компенсації мали б зупинити зростання тарифу на тепло і гарячу воду. Заручниками газових схем олігархів вкотре стали українці, жителі міст, які зараз в різних містах України залишилися без гарячої води.

Цитата

Міський голова Тернополя Сергій Надал каже: «Уряд має дотриматися своїх домовленостей з громадами і направити у місцеві бюджету необхідну суму компенсацій. Ми говорили про це ще на початку року. Але ситуація зараз виглядає зовсім по-іншому. Замість того, щоб компенсувати містам різницю в тарифі, уряд вчергове використовує місцеве самоврядування і звичайних людей, змушуючи у цей важкий час платити більше».

Звернення до Уряду

Міські депутати вимагають в уряду, парламенту та національного газового монополіста зупинити політику необдуманого підвищення тарифів на газ, яке вдарить по найменш захищеним верствам населення. Про це йдеться у зверненні до глави уряду, парламенту та керівника “Нафтогазу”, ухваленому напередодні Тернопільською міською радою з ініціативи міського голови Тернополя Сергія Надала.

“Більше року ми знижували тариф на гарячу воду і тепло, попри зростання ціни газу. Фактично громади покривали різницю між реальною ціною газу і тією, яка є у тарифі для населення. Уряд мав знайти компенсаційний механізм. Бо саме уряд реально регулює тарифи на тепло для населення через НКРЕКП. Ці умови викладені у меморандумі з урядом.  Натомість, уряд не виконав своїх зобов’язань. “Нафтогаз” погрожує відключенням. Блокує рахунки комунальних підприємств через борги, які виникли з вини уряду. Мільйони українців залишили без гарячої води, а у жовтні можемо залишитись і без централізованого опалення”, – зазначив Сергій Надал.

Деталі

Міський голова Тернополя наголосив, що люди повинні мати доступний тариф, а уряд має виконувати свої обов’язки перед громадами.

“Держава приймаючи рішення про запровадження “ринку” мала б компенсувати громадам різницю між ринковою ціною газу і тією, яка є у тарифі, або ж передати громадам додаткові джерела надходжень, щоб ми могли самостійно платити за подорожчання газу”, – переконаний Сергій Надал.

Що сталося?

– “Нафтогаз” з 20 травняпідняв ціну на газ для підприємств теплокомуненерго і вимагає  сплатити гроші наперед. Місцеві тепловики не мають цих коштів, оскільки змушені були останні два роки покривати різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на підігрів гарячої води. Борг комунальників перед “Нафтогазом” почав формуватися два роки тому. Тоді уряд почав суттєво підвищувати тарифи на газ, але забороняв підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для кінцевого споживача. Різницю покривали за рахунок місцевих громад.

– У лютому 2021 року, уряд зобов’язався знайти механізми компенсації місцевим теплокомуненерго. Про це йдеться у меморандумі, який уклали уряд та Асоціація міст України. Уряд не вжив жодних заходів. Більшість обласних центрів України залишилися без гарячої води.

– Як наслідок, місцеві комунальники не мають коштів на підготовку до опалювального сезону, яку можуть провести лише у літній період, а також не можуть подавати гарячу воду.

Чого вимагають депутати?

Міська рада у своєму зверненні вимагає:

– Передбачити оплату за спожитий газ підприємствами теплопостачання по факту споживання та за ціною, яка діяла до 20 травня.2021. Таке рішення частково вирішить проблему і не збільшуватиме борги теплокомуненерго.

– Компенсувати борги підприємств теплопостачання, що утворилися за рахунок різниці в тарифах, внаслідок недосконалості державного регулювання, та розробити постійні механізми компенсації різниці в тарифах на послуги теплопостачання, що надаються комунальними підприємствами. Таке рішення допоможе уникнути проблем з теплопостачанням і гарячою водою у майбутньому.

– Передбачити виконання положень меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між Кабінетом міністрів України та Асоціацією міст України.

Виконання вимог викладених у зверненні допоможе розблокувати роботу підприємств теплокомуненерго по всій Україні.

Що кажуть експерти?

Експерти також схильні підтримати місцеві громади. Зокрема експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук переконаний, саме уряд відповідальний за ситуацію, що склалася, оскільки не усунув законодавчі колізії, які б дозволили теплокомуненерго ефективно працювати.

“Теплокомуненерго отримають можливість купувати в інших постачальників газу, але є колізія законодавства. Всі повинні все одно купувати в “Нафтогазу”, оскільки всі теплокомуненерго є боржниками. Загалом борги складають 67 мільярдів гривень, з них 30 мільярдів — це різниця в тарифах, коли Теплокомуненерго продавали тепло дешевше для населення. Так сформувалась різниця між ринковою ціною та тарифами, і доплачувати повинні були органи місцевої влади, тому що центральний бюджет відмовився це робити”, – зазначає у своєму коментарі Корольчук.

Експерт також висловив думку, що держава повернеться до питання восени, коли воно буде актуальнішим для населення.

Якою є позиція Тернополя?

Міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний — гаряча вода і тепло мають бути доступними для тернополян. Держава повинна нести відповідальність за добробут своїх громадян. А будь-які законодавчі зміни, що адміністративно погіршують фінансовий стан громади, мають компенсуватися з боку держави.

“Згідно чинного законодавства, якщо на рівні держави ухвалюються рішення, які перекладають додаткові зобов’язання на місцеві громади, має бути передбачена компенсація для місцевого бюджету. В будь-якому випадку, гаряча вода і тепло мають бути доступними для людей, а уряд має виконувати свої зобов’язання перед громадами”, – зазначив Сергій Надал.

Читайте також:
Через окремих урядовців тернополяни залишились без гарячої води