Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: Захистимо українську мову і культуру

У Тернополі контролюватимуть дотримання мовного законодавства

У Тернополі жорстко контролюватимуть дотримання усіх норм мовного законодавства, які вступили в дію з 16 липня цього року. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Дослівно

«Українська мова — це питання ідеологічної, інформаційної та економічної безпеки. Вітаю рішення Конституційного суду, який визнав конституційним закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної». 2 роки тому парламент прийняв закон про державну мову.

Однак знайшлось 51 народних депутатів, які пожалілись до Конституційного суду, що закон дискримінує російську мову. Ми не маємо права втрачати пильність. Кожна спроба зазіхання на українську мову і культуру повинна зазнавати жосткого спротиву з боку суспільства», – зазначив Сергій Надал у своєму коментарі.

Міський голова Тернополя Сергій Надал звернувся до правоохоронних органів та СБУ перевірити іноземних учасників музичного фестивалю “Файне місто”, зокрема російські гурти. «Склад учасників фестивалю «Файне місто» визначали організатори заходу. Тернопільська міська рада не є співорганізатором фестивалю «Файне місто».

Законність участі іноземних учасників у заході мають встановити правоохоронні органи та Служба Безпеки України. Фестиваль «Файне місто» завжди об’єднував українців. Тому звернувся до організаторів фестивалю щодо неможливості участі гуртів з Росії», – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал на своїй Facebook-сторінці.

Деталі

15 липня 2021 Конституційний поставив остаточну крапку у трактуванні мовного законодавства і визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Згідно цього рішення кожен громадянин України незалежно від національності зобов’язаний володіти українською мовою.

16 липня вступили в дію нові норми мовного законодавства. З цього дня українська мова є обов’язковою для проведення культурних, розважальних і видовищних заходів..

«Мова це інструмент безпеки. Поширення вживання української мови різко зменшує поле для російської пропаганди тут, в Україні. Чим більше молодь спілкується українською, тим менший вплив мають московські інформаційні війська. На війні, непоодинокі випадки, коли саме через незнання української мови ворог не міг зрозуміти переговорів українських військових. І це також причина, чому українська мова має бути стандартом у всіх сферах життя. Важливо робити це зараз, коли починається чергова хвиля потужної інформаційної війни проти України», – наголосив Сергій Надал.

Мер Тернополя також зауважив, що кожна публічна особа, яка говорить від імені України, має виступати українською мовою.

“Кожен, хто виступає офіційно публічно від імені України, має з повагою ставитися до символів держави, одним з яких є українська мова. Представники української держави не повинні ставити під сумнів потребу виконувати мовний закон. Якщо у них є сумніви, вони мають піти з державної служби”, – підкреслив Сергій Надал.

Сергій Надал належить до найбільш послідовних захисників державного статусу української мови. Зокрема влітку 2020 року, Сергій Надал був одним з ініціаторів загальноукраїнського збору підписів з вимогою зняти з розгляду парламенту будь-яких законопроєктів покликаних звузити використання української мови у публічному просторі. 16 липня минулого року під стінами парламенту за участі міського голови Тернополя відбулася велика акція протесту націоналістів з вимогою припинити нападки на українську мову.

Читайте також:
Мер Тернополя вимагає повністю закрити кордон з Росією