Вівторок , 23.04.2024

Чому урядова знижка на “електрику” — це маніпуляція

Що насправді відбулося і чому українці не відчують обіцяного «зниження» тарифу

засідання Кабміну, Шмигаль

На початку серпня уряд провів масовану рекламну кампанію про зниження ціни на електроенергію. Голова енергетичного відомства заявив, що перші 250 кіловат коштуватимуть на 24 коп дешевше, тобто 1.44 Квт/год. Широко розрекламоване рішення подавалося, як велике благо для більшості українців. Мовляв, уряд та держава дбають про українця. Однак, насправді, для більшості українців значних змін не відбулося. Вони платитимуть навіть більше ніж до підвищення тарифу урядом на початку цього року.

Як відбулося насправді

“Зниження тарифу на електроенергію”, насправді є маніпуляцією з кількох причини:

  • По-перше, вартість електроенергії складає лише 10 % від комунальних платежів. Натомість 90 % вартості “комуналки” припадає на тепло і гарячу воду, вартість якого знову ж таки на 80 % складається з ціни газу, ціну на який піднімає державний регулятор НКРЕКП.
  • По-друге, минулого року уряд підняв ціну на електроенергію за перші 100 Квт/годмайже у 2 рази, з 90 коп за Квт/год до 1,68 за Квт/год. На практиці це значить, що за згадані 250 Квт українці до минулого року платили в середньому 342 грн. Тепер же з урахуванням “урядової знижки” заплатять більше — близько 360 грн на місяць.
  • По-третє, підприємства, включно з комунальними змушені платити за вищим тарифом. Станом на 14 серпня, наприклад, вартість електроенергії на оптовому ринку перевищила 2 грн за Квт/год. Саме вартість цієї “комерційної” електроенергії закладено у більшості продуктів, які споживаємо, і таку вартість змушені сплачувати комунальники.
    • Якою є мета

Мета чергової рекламної кампанії, очевидна — це приховати реальне зростання вартості комунальних платежів, за які повністю відповідальний уряд.

  • Згідно даних незалежних експертів, зокрема порталу minfin.com.ua вартість електроенергії з початку року зросла на 37 %, враховуючи вже згадану “знижку”. Крім того ЗМІ, посилаючись на джерела в уряді переконані, що ціна за кіловат може зрости у 2,5 разів, принаймні такі сценарії серйозно розглядаються урядом. Тоді 250 Квт, будуть коштувати 875 грн, що повністю “компенсує” теперішню тимчасову знижку.
  • Крім того, завдяки уряду зросте і ціна на тепло і гарячу воду. За висновками експертів, навіть ціна для теплокомуненерго з урахуванням доставки складатиме близько 9-10 грн за кубометр. У той самий час “Нафтогаз” закуповує газ українського видобутку, що формально згідно Конституції належить народу України за ціною в середньому 3 грн за кубометр.

Таким чином, уряд діє за принципом нечесних маркетологів у магазинах, коли спочатку ціна у два рази підвищується, а потім дається дрібна “знижка”, щоб покупець продовжував платити.

Читайте також:
Урядовці та “Нафтогаз” провокують підвищення тарифів за послуги ЖКГ