Понеділок , 06.05.2024

На Монастирищині три дні страйкуватимуть медпрацівники

На Тернопільщині медпрацівники завчасно попередили про кількаденні страйки та мітинги. Причин – чимало.

Як повідомив один з організаторів Віталій Тріщук, страйкувати медпрацівники планують у Монастириськах 5 та 6 серпня, а також, ймовірно, і 7-го. Станом на сьогодні участь у дійстві підтвердили близько 50 осіб.

«Масова брехня, невиконання обіцянок та ще й своєрідні «попередження», – розповідає Віталій Тріщук. – У всьому районі лікарі, медсестри та інший персонал лікарень, поліклінік не отримує зарплату. Обіцяних «ковідних» виплат в очі ніхто не бачив. А тепер ще й усіх попереджають про вимушене скорочення та обов’язкові відпустки за власний рахунок».

Що цікаво, саме лише повідомлення вищого керівництва про мітинги дало свої результати.

«Як тільки ми, працівники КНП «Монастириська МЛ» та ще кількох медзакладів, заявили про акцію протесту – і то лише 7-го серпня, подали звіти заборгованості в обласну профспілку та в ЦК в Київ, як то кажуть, «пішов рух». Вже наступного дня майже всім надійшла частина коштів, зокрема – заборговані зарплати за деякі попередні місяці. Ще через добу люди отримали «ковідні» виплати, правда не 300%, як обіцялося, а лише 100%. А 2 серпня надійшов аванс за липень та частина відпускних».

Попри це, як стверджують невдоволені медпрацівники, боргів ще дуже багато.

«Досі немає зарплатні за липень та авансу за серпень, людям перестали виплачувати лікарняні й оздоровчі кошти, повної «ковідної» доплати. Ба більше, багатьом говорять про швидке скорочення, працівників вимагають брати відпустки власним коштом на кілька тижнів, а то й на понад місяць».

Щодо мітингу, перша серія протестів розпочнеться завтра, 5 серпня, о 12:00 біля автовокзалу – навпроти хірургічного корпусу.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Статистика каже, що середня зарплата на Тернопільщині у червні становила 12000 гривень