Четвер , 28.03.2024

Уряд винен у майбутньому піднятті тарифу на газ, тепло і гарячу воду

Громади не мають реального впливу на формування тарифів, а уряд дозволяє олігархам заробляти розоряти громади і наживатися на українцях

засідання уряду

Що відбувається

Уряд розпочав масовану інформаційну кампанію про передачу на місцевий рівень формування тарифів на тепло і гарячу воду. Разом з тим, реальний тариф на гарячу воду і тепло продовжує контролювати центральна влада.

Адже тариф на тепло та воду на 80 % складається з вартості газу і 5 % електроенергії, вартість якої теж піднімають щомісяця. Самоврядування не має жодного впливу на формування тарифу на газ, який і надалі контролюється з Києва.

Подейкують, що урядовці свідомо йдуть на такий крок, щоб перекласти відповідальність на місця за критичну ситуацію з опаленням і гарячим водопостачанням.

Як уряд нищить громади

  • Уряд досі не виконав меморандуму укладеного з громадами щодо компенсації для місцевих бюджетів різниці між “ринковою ціною” на газ і тією, що закладено у тариф для населення.
  • Парламент досі не ухвалив відповідних змін у Державний бюджет. Газовий монополіст НАК “Нафтогаз України” разом з урядом пропонують українським тепловикам купувати газ за так званою “ринковою ціною”, що у липні цього року перевищила 15 грн за кубометр. Це приблизно у 5 разів більше, ніж на сьогодні закладено у тариф на тепло та воду. При цьому сам “Нафтогаз” купує газ українського видобутку за ціною менше 3 грн за кубометр
  • Крім того уряд зберігає олігархічну монополію “на трубу”. Доставка газу так звана “друга платіжка” досі здійснюється за незрозумілими непрозорими формулами і регулярно зростає. Власниками облгазів є українські олігархи такі, як Дмитро Фірташ.

Уряд фактично допомагає наживатися олігархам за рахунок простих українців. Одночасно чиновникам “Нафтогазу” минулого тижня затвердили премії у розмірі 130 млн грн авансом.У той же час грошей на компенсації громадам нема.

  • Україні загрожує “холодна зима”

Експерти переконані — українським громадам загрожує “холодна зима”, якщо терміново не вирішити питання доступної ціни на газ для підприємств теплокомуненерго. Про це неодноразово заявляла Асоціація міст України.

У тепловиків залишилося максимум 1,5 місяці на підготовку до опалювального сезону, завершення усіх необхідних робіт. Для цього потрібні обігові кошти. Сьогодні ж міста змушені сплачувати ці кошти за підвищені урядом тарифи на газ. Наприклад, Тернопіль змушений минулого місяця додатково виділити 20 млрд грн на фінансування комунальних теплокомуненерго. Інакше довелося б відключати гарячу воду.

  • Громади вимагають справедливості

В Україні видобувається близько 16 млрд кубометрів газу. Цього об’єму цілком достатньо для підприємств житлово-комунального комплексу, які постачають гарячу воду і тепло у домівки українців та для населення. Вартість газу українського видобутку є меншою за три гривні, і навіть з комерційними націнками складає близько 4-5 грн.

Місцеві комунальні підприємства одне за одним подають у суд з вимогою забезпечити людей українським газом і тим самим запобігти “холодній зимі”.

Іншим виходом могло бути ухвалення окремого закону, який би передбачав спрямування українського газу на потреби людей та українського ЖКГ. Адже згідно Конституції України — надра належать українському народу.

Читайте також:
Урядова тарифна політика блокує розвиток громад