П’ятниця , 29.03.2024

Автор двох забитих м’ячів у ворота збірної України провалив допінг-тест

Автор порятунку команди Казахстану в недавньому матчі зі збірною України гравець Тобола Руслан Валіуллін здав позитивний допінг-тест.

Нагадаємо, що в грі з нашою командою Руслан забив два голи. Причому останній на 6-ій доданій арбітром хвилині, врятувавши нічию 2:2 для збірної Казахстану.

Після гри казахстанець здав допінг-тест, який зафіксував заборонені речовини в організмі футболіста. Поки не відомо про який препарат йдеться, але гравець вже відсторонений від футболу і чекає остаточного вердикту.

Отож, у соцмережах вже розганяють інформацію, що через позитивний допінг-тест Валіулліна збірній Казахстану можуть зарахувати технічну поразку 0:3 в матчі з Україною, що, мовляв, замість одного очка принесло б нашій команді три бали.

Та це не так. Згідно з антидопінговим регламентом ФІФА, для застосування таких санкцій до Казахстану потрібно, щоб на допінгу «злапали» понад двох учасників матчу, а тут мова поки йде про одного (хоча якого — голеадора!). Тому результату матчу в Кахзахстані нічого не загрожує.

А ось самого футболіста можуть дискваліфікувати і надовго (термін — до 4 років). Нагадаємо, у грудні 2019-го на допінгу після гри Ліги Європи Динамо – Мальме «злапали» Артема Бесєдіна. А якщо «покопатися» ще раніше, то восени 1997-го здав позитивний допінг-тест і гравець збірної України Сергій Нагорняк. Причому трапилося це після стикового матчу плей-офф до чемпіонату світу 1998 р. Хорватія – Україна.

В обох названих випадках наших гравців дискваліфіковували на один рік, а результати матчів залишали в силі.

Читайте також:
ЧС-2022: Україна зіграла в нічию у матчі проти збірної Франції