Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: Прошу тернополян – давайте робити все, щоб у місті не було нового локдауну

Міський голова звернувся до мешканців міста з проханням виявляти пильність у зв’язку і зростанням кількості хворих на коронавірусну хворобу.

Сергій НадалУ Тернополі зростає кількість хворих на коронавірус. Щодня в області фіксується близько 140 нових випадків коронавірусу. Більшість випадків зафіксовано в області. Ситуація повністю контрольована, однак для збереження нормальної життєдіяльності міста треба бути пильними і дотримуватися мінімальних заходів безпеки. Про це заявив міський голова Тернополя.

Дослівно:

“Я знаю , що ми усі хочемо уникнути незручностей та нових обмежень, зберегти звичний ритм життя у Тернополі, продовжити роботу шкіл, дитячих садочків, бізнесу та бюджетних установ. Тому я прошу всіх уникати людних місць. Обов’язково носити маску в приміщеннях і там, де неможливо дотримуватися соціальної дистанції. Давайте, всі разом спробуємо не додавати роботи нашим лікарям і побережемо власне здоров’я і здоров’я рідних. Бережіть себе, своїх батьків та своїх дітей!”, – написав Сергій Надал у своєму акаунті на facebook.

Деталі

Сергій Надал також нагадав, що за бажання усі мають можливість пройти вакцинування  у центрах вакцинації. Бажаним є попередній запис.

Зокрема йдеться про:

  • Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка, просп. Злуки, 45/ 09:00-16:00 /Pfizer-BioNTech/+380678811066
  • ТЦ «Епіцентр», вул. Поліська, 7/09:00-18:00/Pfizer-BioNTech/+380678811066
  • ТРЦ «Подоляни», вул. Текстильна, 28/09:00-18:00/Moderna (ревакцинація)/+380678811066
  • вул. Шпитальна, 4/09:00-16:00/AstraZeneca, CoronaVaс/+380678811066
  • «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр», вул. Руська, 47/09:00-16:00/CoronaVaс, Pfizer-BioNTech, Moderna (ревакцинація)/+380673672390
    • Які заходи вжиті?
  • Місто посилило контроль у дитячих шкільних та дошкільних закладах, оскільки штам коронавірусу “Дельта” більш заразний і частіше вражає дітей та молодь.
  • У Тернополі розгорнуто п’ять центрів вакцинації. Записатися на вакцинацію можна через “кабінет пацієнта” Центру первинної медико-санітарної допомоги, пройшовши просту реєстрацію. Для запису необхідно обравши вкладу “Записатись на вакцинацію від COVID-19” та вибрати найближчий центр вакцинації.
  • Медики також закликають дотримуватися усіх необхідних заходів особистої безпеки у місцях скупчення людей таких, як масковий режим у приміщеннях, дотримання соціальної дистанції, використання антисептиків і засобів особистої гігієни.
  • Також з 15 вересня працівники усіх комунальних підприємств будуть допускатися до роботи або за наявності усіх необхідних щеплень, або щотижнево надаватимуть тести ПЛР. Подібні заходи вживають у більшості країн Європи.
  • Варто знати
  • Тернопіль належить до міст, де протягом пандемії було впроваджено одну з найбільш ефективних систем контролю за поширенням коронавірусної хвороби ще на початку пандемії у 2020 році. При цьому міський голова Тернополя Сергій Надал, виступає лише за необхідні обмеження, у ситуації, коли цього вимагають епідемічні загрози. Через свою позицію мер Тернополя, не раз зазнавав критики, однак за словами Сергія Надала, для міського голови важливе збереження нормальної життєдіяльності міської громади і здоров’я її мешканців. Тому будь-які обмеження у Тернополі вводяться лише після усебічного аналізу штабу протидії коронавірусу за порадами лікарів-епідеміологів.
  • Міська рада у своїх діях буде дотримуватися також постанови Верховної ради. Постанова передбачає, що можливі нові карантинніобмеження не будуть розповсюджуватися на суб’єкти господарювання такі, як кінотеатри, ресторани, фітнес-центри у разі, якщо 80 % персоналу пройдуть повний курс вакцинації. Такі заклади матимуть право приймати клієнтів за умови пред’явлення ними документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія). Також буде дозволено проведення масових заходів за умови наявності в усіх учасників та організаторів заходу документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).
  • Таким чином, основним способом уникнути повного локдауну є досягнення рівня вакцинації у 80 %.
  • Жорсткі обмеження для невакцинованих осіб зокрема відмова у доступі до публічних місць, ресторанів та кінотеатрів діють на сьогодні у більшості країн ЄС. Наприклад, у Італії, Франції, Австрії, щоб випити кави доведеться пред’явити “ковід-паспорт”. В протилежному випадку клієнт не буде допущений до закладу. Таким чином Європа намагається уникнути чергового “закриття”.

Читайте також:
Коронавірус на Тернопільщині: за минулу добу 244 випадки захворювання, 6 людей померли