Вівторок , 19.03.2024

Уряд та депутати провокуть підвищення тарифів

Більшість обіцянок “стримати тарифи” з боку уряду залишилися невиконаними.

Фірташ, Коболєв і Вітренко

Попри публічні заяви про відсутність підстав для зростання тарифів на тепло та гарячу воду, уряд зробив усе можливе для зростання тарифів. Зокрема, систематично підвищував ціну газу, що становить 80 % вартості виготовлення тепла та гарячої води.

Крім того, досі парламентарі та урядовці не спрямували до місцевих бюджетів компенсації за різницю між ціною газу закладеною у тарифі і ринковою ціною. В той час, коли громади шукають кошти, щоб пройти зиму без проблем і зберегти тарифи доступними, топ-чиновники з енергетичної сфери отримують сотні мільйонів премій.

Як уряд провокує підвищення тарифів

  • Уряд та депутати прямо вдаються до маніпуляцій, розраховуючи ціну газу у тарифі “без ПДВ”, хоча саме цей податок складає 20 % ціни газу закладеній у тарифі. Комунальні підприємства змушені платити повну ціну “з ПДВ”.
  • Крім того, усі змушені платити за так звану “доставку газу”. Цю “послугу” більшості громад України надають підприємства-монополісти, що належать олігархам таким, як Дмитро Фірташ та Рінат Ахметов. Оплата доставки розраховується за тіньовою формулою, яка, за словами експертів, включає вигадані “температурні коефіцієнти”. У лютому цього року міністр енергетики пообіцяв скасувати “другу платіжку”, однак про цю обіцянку в уряді також забули.
  • Уряд та парламент досі не спрямували до місцевих бюджетів 37 млрд грн дотацій для покриття різниці між “ринковою ціною” газу і ціною газу закладеною у тарифі на тепло для населення. Таку обіцянку урядовці дали на початку року. Борг уряду перед місцевими громадами виник ще три роки тому через непродуману урядову тарифну політику. Замість виконання своїх обов’язків і спрямування коштів до місцевих бюджетів, уряд чинить тиск на громади з вимогою зняти кошти з освіти, медицини та інших сфер і спрямувати на оплату комуналки.
  • В урядовій Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) заявили про необхідність термінового підвищення тарифів на електроенергію, що також є складовою оплати тарифу на тепло та гарячу воду. В організації, що від імені держави, займається регулюванням тарифів переконані, що населення має платити економічно обґрунтовані ціни за електроенергію. Варто нагадати, що зроблена урядом “знижка” на електроенергію для населення, за підрахунками експертів виявилась підвищенням ціни. Зокрема, урахуванням “урядової знижки на електроенергію” українці заплатять в середньому на 7 % більше. Минулого року 250 Квт електроенергії для українських родин коштувало на 20 грн менше, ніж коштуватиме цього року після “знижки”. Причина проста — наприкінці 2020 уряд підняв ціну на електроенергію за перші 100 Квт/год майже у 2 рази. Тож, “знижка” не компенсує попереднього підвищення.

Важливо розуміти. Тариф на тепло та гарячу воду більше ніж на 85 % залежить від ціни газу та електроенергії, вартість яких напрямку контролює НКРЕКП, “Нафтогаз” та уряд. Тобто через бездіяльність уряду в середньому платіжка може “подорожчати” щонайменше на 600-800 грн. Про це прямо заявляють комунальники. Очевидним є факт — за голосними урядовими заявами про відсутність підстав для зростання тарифів, уряд готує населення до чергового зростання комуналки, а відповідальність традиційно хоче перекласти “на місця”.

Хто заробляє на тарифах

Для більшості українських родин зростання тарифів є непомірним фінансовим тягарем. Однак є ті, хто заробляє, викручуючи руки громадам та простим українцям.

У першу чергу — це олігархи-монополісти, які досі контролюють більшість облгазів і газову трубу, яку навіть при бажанні змінити неможливо. В середньому, кожна українська родина сплачує у кишеню олігарха 150-300 грн за незрозумілою і непрозорою формулою.

Чиновники безпосередньо відповідальні за підвищення тарифів також не залишилися без винагороди. Зокрема, у минулому збитковому для “Нафтогазу” році, керівники підприємства отримали премію у розмірі 610 млн грн. У 2021 році, вже після підтверджених збитків у квітні, чиновники “Нафтогазу” авансом отримали ще 130 млн грн премії.

Тож виходить, що постраждалими у цій ситуації є люди і місцеві громади.

  • Як зберегти тепло у домівках людей
  • У першу чергу уряд має виконати більшість взятих на себе зобов’язань, зокрема — компенсувати громадам 37 млрд грн боргів, що виникли у минулому через непродуману тарифну урядову політику.
  • Також можна передбачити можливість, щоб громади самостійно могли покривати зростання тарифів. Для цього потрібно передати більше податкових надходжень на місця, зокрема збільшити частку зарахування до місцевого бюджету податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Така пропозиція міститься в останньому зверненні Асоціації міст України до Президента.
  • Врятувати ситуацію могло б забезпечення комунальних підприємств та населення газом українського видобутку. Це газ прилизно у 5-ть разів дешевший за той, яким торгують на міжнародних майданчиках. На сьогодні вартість газу українського видобутку складає близько 2,5-3 грн за кубометр. Згідно Конституції України — газ українського видобутку належить українському народу. Вже кілька десятків комунальних підприємств українських міст подали до суду з вимогою передачі українського газу для комунальників і населення за адекватною ціною.
  • Уряд та парламент могли б знизити вартість видобутку газу в Україні. Адже левову частку вартості газу українського видобутку становить “рента” за користування надр, котру спрямовують до державного бюджету.

Однак сьогодні ми бачимо протилежну ситуацію. Замість проведення реформ, покращення бізнес-клімату, уряд покриває свої дефіцити за рахунок використання надр і підвищення тарифів, а відповідальність перекладає на людей.

 Читайте також:
Коли уряд та депутати готують чергове підвищення тарифів для тернополян?