Вівторок , 19.03.2024

Росія взяла в заручники місію ОБСЄ на Донбасі

Безпрецедентна провокація російських спецслужб
місія ОБСЄ на Донбасі

Росія взяла в заручники місію ОБСЄ на Донбасі щоб обміняти їх на взятого в полон російського офіцера Андрія Косяка.

Безпрецедентна провокація російських спецслужб – в Донецьку і Горлівці окупанти захопили співробітників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, і заборонили їм вихід за межі місця проживання. СММ ОБСЄ забезпечує контроль за ситуацією на лінії фронту згідно Мінських угод. Українська делегація в Тристоронній контактній групі справедливо засудила цей напад як «міжнародний тероризм». Чекаємо реакції президента і МЗС, це злочин по суті знищує Мінські угоди.

Росія висунула умову Україні: якщо ми хочемо звільнити спостерігачів ОБСЄ, Україна зобов’язана негайно звільнити громадянина РФ, офіцера 6-го мотострілецького полку ЗС РФ Андрія Косяка, який був узятий в полон під час розвідки українських позицій 13 жовтня в районі Золотого. Окупанти заявляють абсурдні речі, що російський офіцер Косяк мав документи Спільного центру контролю і координації – СЦКК, і тому ОБСЄ зобов’язана за нього відповідати…

Зрозуміло, ніяких прав вести розвідку і заходити на українські позиції у Косяка не було, зрозуміло, ОБСЄ не несе ніякої відповідальності за те, що сталося, оскільки не має ніякого відношення до самостійних дій російських військовослужбовців на фронті, до видачі їм будь-яких документів.

Ніяких підстав для звільнення Косяка немає. Повноваження СЦКК сама Росія фактично знищила в грудні 2017 року, тоді Росія заявила про вихід з СЦКК. У СЦКК від РФ залишилися представники окупаційних військ «ЛДНР», повноваження яких Україна не визнає і стороною переговорів не вважає. Тому все «документи СЦКК» від окупантів для України незначні.

Якщо Косяка відпустити – то завтра росіяни почеплять на всю свою армію сині пов’язки свого СЦКК і будуть вимагати не стріляти і не брати в полон.

Україна не може визнавати будь-які рішення «ЛДНР» і будь-які їх документи. Косяк має сісти в тюрму – тим більше, що Росія незаконно захопила в заручники понад 400 українських громадян, над якими знущаються в тюрмах і підвалах.

Це тероризм і шантаж, який ще раз показує – ніякого мирного вирішення війни на Донбасі не існує, спроби «зазирнути в очі» і миритися будь-яку ціну сприймаються Путіним як слабкість керівництва України. РФ тероризує НЕ міжнародних посередників – це прямий тиск на президента України, щоб вибити нові поступки і змусити Україну визнавати рішення окупантів.

Джерело: блог Юрія Бутусова