Субота , 27.04.2024

Сьогодні збірна України зіграє надважливий матч у Фінляндії: які шанси?

Сьогодні збірна України зіграє надважливий матч у Фінляндії. Хоча, заради справедливості, варто наголосити, що у відборі до чемпіонату світу 2022 року прохідних матчів вже взагалі не залишилося — Україні потрібно здобувати перемоги в усіх трьох фінальних протистояннях.

Перед стартом відбору в нашій групі передбачалося, що українці теоретично можуть нав’язати боротьбу французам за перше місце, але це малоймовірно. Куди важливішим виглядало прогнозоване протистояння з боснійцями за друге місце в групі. По ходу турніру, однак, головним претендентом на друге місце поступово стала команда Фінляндії.

«Залізні» фіни

Фінляндія нині переживає справжній футбольний бум і має, напевно, найсильнішу збірну за історію цієї країни. У команді зібралися досить кваліфіковані виконавці, а основний кістяк складають: у воротах — Градецьки із Байєра, у півзахисті — Камара із Глазго, а в атаці — Пуккі із Норвича і Пох’янпало із Ризеспора.

Головний тренер фінів Канерва робить ставку на зіграність команди, залізну дисципліну і бійцівські якості, плюс забивний талант 31-річного Пуккі, який вже забив за Фінляндію 30 голів (у тому числі й гол у ворота України в березні).

Фінляндії залишилося зіграти ще чотири поєдинки, і, на перший погляд, календар виглядає дуже не простим, але… Нині у Фінляндії й України по 5 очків, і у фінів матч в запасі. Якщо на мить уявити, що сьогодні вони розійдуться з нашими миром (про те, що українці програють «суомі» навіть не хочеться говорити, бо тоді шансів абсолютно немає), то шлях до другого місця для північної команди відкритий.

Казахстан і Боснія, з якими Фінляндія грає два наступних виїзні поєдинки в групі, абсолютно не виглядають непрохідними суперниками. Отож, навіть якщо Україна в двох матчах, що залишаться у відборі, набере ще 6 очків, то фіни без проблем можуть відповісти тим же, а ще підправити ситуацію в домашній грі останнього туру з французами, які, на той момент, свої турнірні завдання вже, очевидно, вирішать.

Отож, у турнірній боротьбі з фінами Україні сьогодні потрібна лише перемога, за будь-якого іншого результату в нас залишаються теоретичні шанси…

«П’яничні» боснійці

Та навіть у випадку перемоги ми лише, фактично, «відчепляємо» з боротьби фінів, а на перший план змагання за друге місце виходять боснійці, з якими Україна зіграє два останніх матчі в групі (12 жовтня і 16 листопада).

У Боснії також 4 матчі в запасі, але лише три очки. Боснійці вже зіграли обидва матчі з французами, а крім двох протистоянь з Україною мають домашній матч з Фінляндією і виїзд з Казахстаном.

Отож, якщо підключити математику, то можна підрахувати, що, у випадку перемоги над фінами, в протистоянні з боснійцями нашим може вистачити і 4 набраних очки (тобто — перемога і нічия). Однак не варто налаштовуватися саме на такий підсумок, адже: по-перше, доволі ймовірно, що гра на нічию завершиться поразкою, а по-друге, не будемо забувати про фінів, які можуть миттю скористатися навіть нашими мінімальними втратами і знову вийти на друге місце.

Отож, Україні для комфортного виходу на друге місце потрібні всі три перемоги. А виграти двічі у Боснії зовсім не просто, адже ця команда вже відібрала, наприклад, очко у Франції на виїзді. В складі боснійців дві справжні зірки європейського футболу — нинішній лідер команди П’янич (нині в оренді в Бешикташі, а належить Барселоні) та забивний форвард Джеко (Інтер). Обидва, щоправда, вже минули екватор кар’єри, адже першому — 31 рік (до того ж Міралем травмований), а Ервіну взагалі 35. Не будемо забувати й про молодого талановитого форварда Деміровича (Фрайбург), який ось-ось проявить себе за збірну. Тому завдання перед Україною стоїть вкрай складне.

«Непрохідний» плей-офф

Та навіть друге місце в групі, за яке триває така жорстка боротьба, абсолютно не гарантує поїздки на чемпіонат світу до Катару, адже в такому випадку на Україну чекає два кола «пекельного» плей-офф.

Лише побіжний погляд на груповий раунд відбору на чемпіонат світу дає усвідомити, що в плей-офф може опинитися доволі грізна компанія: Сербія, Швеція, Швейцарія, Австрія, Туреччина, Польща та ін. І, ще раз зауважимо, що Україні доведеться пройти аж двох (!) таких суперників, адже в плей-офф вийде 12 команд, а місць на чемпіонаті світу лише три.

Отож, шанси України найкраще можна описати словами Лесі Українки: Contra spem spero! (Без надії сподіваюсь!). Однак нам з вами не звикати, чи не так?!

Читайте також:
У тернопільській Ниві призначили нового головного тренера — екс-гравця Шахтаря