Понеділок , 29.04.2024

Сонячна Греція. Чаруючий Афон

Осінні дощі та холодний вітер вже встигли примусити нас сумувати за літньою спекою, яка зовсім нещодавно здавалася набридлою для більшості людей.

Греція, святий Афон

А дехто вже навіть почав планувати наступну відпустку, бо наявність чіткої мрії є найефективнішим стимулом продуктивної праці. Як же можна провести наступне літо, щоб встигнути на пляжі поніжитись, красою природи помилуватися, унікальні місця відвідати та просто душею відпочити?

Є на карті світу така країна, яка поєднує всі ці якості, — це Греція! Країна легенд та міфів, де на кожному кроці — унікальні об’єкти історичної, архітектурної та культурної спадщини кількох епох. Але гостинну Елладу варто відвідати не тільки заради цього: неймовірна кількість чудових курортних містечок сподобається навіть досвідченішим мандрівникам.

Грецію омивають відразу кілька морів, а чудові пляжі можна знайти в будь-якій її частині — як на материку, так і на островах та півостровах. Багато пляжів цієї країни мають міжнародний знак якості — Голубий прапор — свідоцтво про їхню чистоту, безпеку та екологічність. Найбільше таких пляжів материкової Греції зібрані на півострові Халкідікі.

Сонячна Греція

Тризуб Посейдона

Часто саме так називають півострів Халкідікі завдяки його незвичайній формі. За легендою, коли титани почали гучно сперечатися про любов прекрасної Палліні, вони розгнівали Посейдона. Він метнув в них свій тризуб, але промахнувся — на тому місці з’явився дивний півострів.

Кожен з трьох його “пальців” має свою унікальність та шарм. Найближчий до Салоніків, а тому добре забудований та популярний серед туристів найпівденніший півострів — Кассандра. Затишні бухти, дивовижні ліси та пляжі на будь-який смак можна знайти на другому півострові Халкідіків — Ситонії. Найпівнічніша “гілка” — півострів Афон — приваблює тисячі паломників з усього світу. Тут розташована єдина в світі православна чернеча республіка Афон.

Сонячна Греція

Святий Афон

Відокремлений від решти півострова чіткими кордонами, Афон є по суті державою всередині держави. З часів появи найперших монастирів — більше тисячі років тому — тут діють особливі правила та закони. Республікою керує священний Кінот, тут є власний звід законів — Статут, а автономність цієї території закріплена в грецькій конституції.

Століття за століттям на Афоні строго дотримуються та дбайливо передають з покоління в покоління православні традиції. У кожному з 20 монастирів Святої Гори є чудотворні ікони, мощі святих та інші святині, до яких щорічно приїжджають люди з усього світу. Саме в тутешніх обителях, що височать над морем, в атмосфері безперервної молитви, очищається душа та зміцнюється віра.

Згідно зі Статутом Святої Гори, перебувати на Афоні можуть лише чоловіки. Вони отримують спеціальний дозвіл на відвідування одного або кількох монастирів і скитів Святої Гори. Всім без винятку жінкам вхід до “уділу Святої Богородиці” категорично заборонений. Але й вони можуть побачити монастирі і перейнятися духом Святої Гори, відправившись у круїз вздовж берегів Афону. Багато значущих ікон монахи спеціально підвозять до круїзних кораблів, щоб всі бажаючі мали можливість схилити коліна перед ними.

Греція, святий Афон

Афон, Греція