Четвер , 25.04.2024

Боснія — Україна: коли не все залежить від нас

Сьогодні на футбольну збірну України чекає черговий «матч року». В Боснії нашу команду прийматиме місцева збірна, і українців влаштує лише перемога.

Так склалося, що в української збірної «матчі року» цьогоріч через гру. Три було на Євро — проти австрійців, шведів і англійців. Потім у «вирішальній грі» приймали французів, билися з фінами на виїзді, не добрали очків у черговому «вирішальному» проти боснійців. І ось тепер виїзд з тією ж Боснією і Герцоговиною. Однак на відміну від попередніх — тепер Україні може не вистачити навіть власної перемоги…

Програвши фінам у попередньому матчі, боснійці підклали нашій команді не одну свиню. Фіни у меншості відвантажили у ворота Боснії і Герцеговини три м’ячі, піднявшись на другу позицію й перевершивши нашу команду за різницею голів (+2 проти +1) та за кількістю забитих (10 проти 9). При цьому підопічні Маркку Канерви випереджають нас на два залікових бали. Таким чином, для прориву до плей-офф українцям необхідно результативно перемагати (бажано бодай у два голи, адже інкше, як то кажуть, можливі варіанти) й сподіватись на звитягу або нічию Франції у паралельному поєдинку в Гельсінкі.

У випадку нічиєї фінів з Францією необхідно буде рахувати різницю голів. Нам вистачить і мінімальної звитяги над боснійцями, але лише за умови “нулів” у паралельній зустрічі – тоді “синьо-жовті” обійдуть Суомі завдяки кращій статистиці в особистих зустрічах. Якщо ж фіни за рівності очок і різниці м’ячів матимуть більше забитих, як зараз, то до плей-офф пройдуть саме вони.

Французи, на жаль, вже неодноразово демонстрували, що в матчі, який для них нічого не вирішує, вони можуть зіграти, м’яко кажучи, не на своєму рівні. Тому сподіватимемося, що сьогоднішня зустріч не потрапить до цього розряду.

Що ж до нашого матчу з боснійцями, то тренер цієї команди вже заявив, що гратиме резервним складом. Боснійці втратили турнірну мотивацію, але навряд чи вони перед власними вболівальниками будуть просто відбувати номер. Тим паче, що на поле вийде кілька футболістів із резерву – їм є що доводити. Сьогодні варто очікувати непростого поєдинку з бадьорим початком у виконанні господарів.

Утім, досвід їхнього матчу проти фінів показав, що стартового запалу “золотистих лілій” вистачає хвилин на 20, а від грубих помилок у захисті він не рятує. Україні необхідно просто реалізувати свої моменти. Боснія і Герцеговина пручатиметься, але вже після першого пропущеного голу фактор їхнього налаштування має бути нівельованим. Цій збірній не вистачає психологічної стабільності.

Без травмованого Джеко господарям дуже важко в завершальній фазі, проте вони заточені під верхову боротьбу та стандарти, а у наших захисників з цими аспектами не все гладко (м’яко кажучи). Болгарія ж, у недавньому товариському матчі, довела, що забити у ворота України можна завжди. Існує дуже велика вірогідність, що один гол “синьо-жовті” таки пропустять.

Тим не менш, на думку експертів Футбол 24, важко повірити, що настільки слабеньких боснійців підопічні Олександра Петракова не переможуть. Проблемою є лише жахлива реалізація його підопічних. Вона має хронічний характер і явно пов’язана з психологією — а сьогодні важливість результату знову буде тиснути на українців. Саме тому в розгром балканців теж не віриться.

Що ж до прогнозу букмекерів, Що, як відомо, «все знають», то необхідно їх спростовувати. Шанси на перемогу українців над боснійцями, звісно, дуже високі — в три рази вищі, ніж на перемогу господарів гри. А ось на вихід до плей-офф коефіцієнти суттєво нижчі саме на фінів. Хоча у самій грі Фінляндія — Франція суттєвими фаворитами є таки чемпіони світу.

Читайте також:
Збірна України 36 разів вдарила по воротах, але не змогла перемогти Болгарію