Четвер , 25.04.2024

Суд виправдав чортківського прокурора, якого судили за хабарництво

Cуд визнав невинуватим у шахрайстві та підбурюванні до надання хабаря екс-очільника Чортківської місцевої прокуратури та сказав його виправдати у зв’язку з недоведеністю в діяннях складу кримінальних правопорушень.       

хабар

Про це йдеться у вироку суду від 11 жовтня 2021 року.  Як вбачається із матеріалів справи, кримінальне провадження було відкрите у липні 2017 року.  Справа мала розглядатись у Чортківському райсуді, потім – у Теребовлянському.

У згаданих  судах судді або брали самовідвід, або про їхній відвід клопотали прокурори з боку обвинувачення. Окрім того, прокурор навіть звертався до Вищого спеціалізованого суду про направлення справи до Шевченківського райсуду, мотивуючи свої клопотання тим,  що на його думку,  жоден із місцевих судів Тернопільської області не забезпечить повний та неупереджений розгляд даного кримінального провадження, але отримував відмови.

Врешті  справа потрапила у липні 2018 року у Гусятинський районний суд. Загалом, як випливає із обвинувального акту, до суду справа пішла за ч. 1 ст. 190, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369 КК України (шахрайство і підбурювання до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди).

Однак цьому передувала передісторія і дещо інші статті Кримінального Кодексу. Зокрема, один із працівників прокуратури поскаржився в Генінспекцію Генпрокуратури у листопаді 2016 року на систематичне вимагання керівником від нього хабарів за протегування і потурання в роботі і т.д.

Тоді ж було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”.  Після чого прокурор у провадженні прийняв рішення про проведення  негласної слідчої (розшукової) дії – контроль за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту.

Надалі,   з 13 по 17 березня 2017 року  проводилась перевірка в спецустановах Нацполіції України у Тернопільській області стосовно затриманих, ув’язнених та арештованих, а також при здійсненні їх конвоювання і охорони. І, як зазначено в обвинувальному акті, 14 березня керівник Чортківської прокуратури висунув цьому підлеглому, який раніше звернувся в Генінспекцію і який був відповідальним за напрямок, який перевіряли,  вимогу передати йому 5000 гривень для позитивного висновку перевіряючими з прокуратури.

Мовляв, він їх передасть людям з обласної прокуратури, а ті – в Генпрокуратуру.  22 березня в коридорі працівник передав 5000 гривень, після чого у прокуратурі провели обшук, вилучили передані помічені гроші, а згодом затримали і начальника.

У суді обвинувачений, екс-керівник Чортківської прокуратури вини не визнав повністю.  Сказав, що вважає ситуацію провокацією із сторони заявника-підлеглого разом із правоохоронними органами. Мовляв, заявник при підготовці до перевірок, в тому числі, і Генпрокуратури по його напрямку, намагався перевести розмову на необхідність надання неправомірної вигоди перевіряючим і т.д. І 22 березня він отримав документ, а не гроші.

Суд, дослідивши матеріали справи, опитавши свідків прийшов до висновку, що вина обвинуваченого екс-керівника Чортківської місцевої прокуратури не знайшла свого достатнього підтвердження, всі можливості збирання доказів вичерпані, а тому він підлягає виправданню на підставі п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК України у зв`язку з недоведеністю, що в його діянні є склад кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.190 КК України, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369 КК України.

Відтак ухвалив визнати невинуватим у вчиненні вищезгаданих злочинів та виправдати у зв`язку з недоведеністю в діяннях складу кримінальних правопорушень.  Також суд ухвалив зняти арешт з його майна.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена ПЕТРОСЮК   

Читайте також по цій темі:
СБУ затримала прокурора з Тернопільщини, який вимагав величезний хабар (ФОТО)