П’ятниця , 26.04.2024

У Тернополі двоє одеситів, які виманювали гроші за схемою “ваш син у поліції”, отримали умовні терміни

У Тернополі дві жінки віддали шахраям по кілька десятків тисяч грн за відкуп їхніх рідних від кримінальної справи.

Історія завершилась реальною кримінальною справою, судом та угодою про примирення. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 5 жовтня 2021 року. Як вбачається із обвинувального акту, шахрайством займалось двоє обвинувачених, уродженців Одеси, разом із особою, невстановленої слідством, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження.

Остання якраз і телефонувала потерпілим, представляючись правоохоронцем, розповідала про ДТП вчинене їхніми рідними, необхідністю оплатити лікування та заплатити за непритягнення до кримінальної відповідальності. А двоє обвинувачених у ролі прокурорів приїжджали за грішми, якими перелякані потерпілі намагалась  врятувати своїх рідних.

Зокрема, 16 лютого  близько 12.30 одна із потерпілих передала їм 42000 грн, а близько 19-ї години інша потерпіла віддала  – 10000 грн, золото, мобільний телефон, що разом вийшло 32 тис. грн

Такими діями обвинувачені вчинили кримінальні правопорушення за ч.2 ст. 190 КК – заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому повторно та за попередньою змовою групою осіб. Надалі, 26 лютого, потерпілі пішли з обвинуваченими на угоди про примирення із однією із потерпілих, а 5 жовтня – із іншою. Відповідно до цих угод, обвинувачені каялись, визнавали свою вину, активно сприяли в розкритті злочинів, добровільно відшкодовували завдані збитки.

5 жовтня суд ці угоди і позатверджував. Він визнав обох обвинувачених винуватими у вчиненні злочину за ч.2 ст.190 КК, присудив по року обмеження волі, на підставі ст.75 КК позвільняв від відбування покарання, призначивши по року іспитового строку.

Олена ПЕТРОСЮК

Читайте також:
Ваш син у поліції: у Тернополі спіймали двох аферистів, які виманювали гроші у пенсіонерів (ФОТО)