Субота , 20.04.2024

У Тернополі судили виконроба, у бригаді якого через зсув грунту загинули двоє робітників

У Тернополі судили виконавця робіт виробничої дільниці «Ремонтно – Будівельна компанія «СПЕЦМОНТАЖБУД» через зсув ґрунту та загибель двох осіб.

Чоловік отримав умовний термін. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 17 листопада 2021 року.

Як вбачається із обвинувального акту,  7 лютого 2020 року під час виконання робіт підвищеної небезпеки на об’єкті «Реконструкція напірного колектора DN 600 від КНС № 7 на вул. Галицькій до камери переключення на вул. Коновальця в м. Тернополі» по вул. Галицька, неподалік будинку №37, стався зсув ґрунту у траншеї.

В той момент там перебували монтажник зовнішніх трубопроводів та робітник, який не перебував офіційно у трудових відносинах із згадуваною фірмою. Чоловіки загинули.

Дії обвинуваченого виконавця робіт виробничої дільниці були кваліфіковані органом досудового слідства за  ч. 2 ст. 272 КК України, тобто порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, що спричинило загибель людей.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся. Сказав,  що в момент зсуву грунту він відлучився з місця виконання робіт, де залишились робітники, однак в цей час їх в траншеї не мало бути. Також не заперечив, що як виконроб не забезпечив безпечне виконання працівниками робіт з підвищеною небезпекою, зокрема укріплення стінок траншеї чи улаштування її укосів. А також відмовився від дослідження доказів у суді. Суд їх і не став досліджувати.

Він визнав обвинуваченого винним у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив 2 роки обмеження волі  з позбавленням права займати посади, пов`язані з організацією та виконанням робіт з підвищеною небезпекою строком на один рік. На підставі ст.75 КК  звільнив від відбування основного покарання та дав рік іспитового строку.

Вирок поки що законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена ПЕТРОСЮК

Читайте також по цій темі:
Нещастя у Тернополі: через зсув грунту вночі загинуло двоє робітників