Субота , 27.04.2024

Види інверторів для сонячних електростанцій: їх відмінності, особливості та переваги

Альтернативою стаціонарним електростанціям є автономні сонячні установки, які мають великий попит та популярність не тільки в побуті, але й у промисловості.

Їх встановлюють у фермерських комплексах, в адміністративних центрах, теплицях та інших установах. Найважливішим елементом сонячних електростанцій є інвертор. Прилад потрібен для перетворення постійного струму, який виробляють фотоелементи, в змінний вид. Саме він потрібен для того, щоб забезпечити функціонування побутових приладів та освітлення в будинку.

З чого складається та як працює

Інвертор для сонячних батарей складається з низькочастотного адаптера, варикапа, діністорів та обкладання. Більшість сучасних пристроїв має вбудовані блоки безперебійного живлення, головна мета яких полягає в забезпеченні функціонування мікроконтролеру. Це дозволяє відстежувати рівень напруги при виникненні перебоїв в мережі.

Принцип роботи обладнання досить простий, а полягає він у перетворенні струму. Це необхідно для того, щоб мати можливість забезпечити роботу побутових електроприладів, освітлення, електроінструментів. Крім функції перетворення, інвертор здійснює підвищення напруги з 12–48В до 220–380В.

Різновиди приладів

Щоб купити інвертор для сонячних батарей, необхідно спочатку визначитися з їх різновидами. Вони бувають трьох видів та мають суттєві відмінності:

  1. Мережеві. Вони призначені для спільного функціонування з централізованим електропостачанням. Функція таких приладів полягає не тільки в перетворенні енергії, але й у контролі якості напруги та частоти струму зовнішньої мережі. При надмірній кількості електрики, що виробляється фотоелектричними панелями, відбувається її передача назад у мережу. Монтуються такі прилади між сонячними панелями та електричною мережею. Якщо панелі будуть виробляти недостатню потужність, то частина енергії, якої бракує, заповнюється з основної мережі.
  2. Автономні. Інвертори, що входять до загальної конструкції сонячної електростанції, призначені для перетворення електроенергії. Такі пристрої трансформують постійний струм, накопичений в АКБ, до корисних властивостей для подальшої його експлуатації. Пристрої бувають синусоїдального та квазі-синусоїдального типів. Прилади другого типу характеризуються компактними габаритами й доступною ціною, але їх не рекомендується застосовувати в мережах з нестабільним електропостачанням.
  3. Багатофункціональні. Їх ще називають універсальними або гібридними, бо вони поєднують в собі функціонал мережевих та автономних приладів. До додаткових переваг таких приладів відноситься можливість підвищення потужності мережі в разі виникнення перевантажень, а також функціонування при зниженій напрузі та відсутність проблем з лічильниками. Використовувати багатофункціональні агрегати можна не тільки для промислових сонячних електростанцій, а й побутових.

Вибір відповідного виду інвертора залежить від типу сонячної електростанції. Якість виробів буває різною, тому для підбору виробів відповідних виробників необхідно звернутися до фахівців.

За якими критеріями обираються

Багато хто при виборі інверторів орієнтується на їх вартість. Однак такий підхід неправильний, і тому важливо звернути увагу на ряд наступних параметрів:

  • потужність — вибирається на підставі параметрів електростанції;
  • наявність функції збільшення номінального навантаження — потрібно для забезпечення можливості запуску таких приладів, як холодильники, пральні машинки. При їх запуску зростає споживання струму в 10-кратному розмірі, щоб вони запустилися, потрібно вибирати інвертори з відповідною опцією;
  • вид вихідного сигналу;
  • кількість фаз;
  • кількість інверторів в системі;
  • вага.

Наявність додаткових функцій хоча й впливає на вартість, але при цьому ці опції мають масу переваг. Важливо також вибирати пристрої, оснащені захистом від виникнення коротких замикань.