Вівторок , 23.04.2024

Бив ножем у серце: у Тернополі молодик влаштував криваву різню і отримав за це рік умовно

Умовне покарання присудили у Тернополі хлопцеві, який кілька разів вдарив туристичним ножем іншого. Випадок трапився цьогоріч у квітні біля АТБ на проспекті Злуки.

АТБ, проспект Злуки, Тернопіль

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 3 грудня 2021 року. Фігурант справи – уродженець Тернополя, з вищою освітою, не одружений, раніше не судимий, працює у ТОВ “Нова пошта”.

Як вбачається із обвинувального акту, кримінальна подія трапилась 11 квітня 2021 року близько 2-ї години ночі на просп.Злуки,45, поблизу АТБ. Там поруч також знаходиться нічний клуб, поблизу якого часто виникають конфлікти між компаніями молодих і не завжди тверезих людей.

Так ось тієї ночі між обвинуваченим та потерпілим виник конфлікт, під час якого перший завдав другому удар ножем  в ділянку внутрішньої сторони лівого стегна. Після чого – завдав ще кілька ударів в ділянку стегна ззаду та два удари в груди, у напрямку серця. Від отриманих ударів потерпілий опустився на землю, а обвинувачений ще кілька разів штрикнув ножем у ліве плече.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 121 КК “Умисне тяжке тілесне ушкодження”.
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

У суді фігурант справи вину визнав повністю, щиро розкаявся, погодився зі всіма доказами, зібраними досудовим слідством та відмовився від їхнього дослідження у суді. Суд, зважаючи на визнання вини та позицію інших учасників справи, їх і не досліджував.

Він прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого, визнав його винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив 5 років тюрми. Однак на підставі ст. 75 КК звільнив від їхнього відбування, призначивши рік іспитового строку.

Стаття 75 КК України дозволяє звільняти від відбування основаного покарання на терміни до 5 років позбавлення волі.

У даному випадку молодик отримав мінімальне покарання в межах санкції ч. 1 ст. 121 ККУ і завдяки цьому стосовно нього стало можливе застосування ст. 75 ККУ.

“Призначаючи покарання, суд врахував тяжкість злочину, особу фігуранта, відсутність судимостей, каяття, сприяння розкриттю злочину та повне відшкодування заподіяної шкоди потерпілому”. – йдеться у матеріалах судової справи.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена ПЕТРОСЮК

Читайте також:
У селі неподалік Тернополя чоловік впав на рюкзак, де був ніж, і травмувався