П’ятниця , 26.04.2024

Чи потрібен бойлер, коли є опалювальна система?

Питання частіше постає, коли закінчується зимовий сезон та вимикають централізовану гарячу воду.

гаряча вода

Сім’ї, в яких є маленькі діти чи літні люди, особливо потребують цілодобову наявність гарячої води. Додатково прогрівати будинок на твердому паливі в спеку недоречно.

Навіть при відключенні системи температура в кімнаті збільшується. Корпус котла все одно гарячий. Використання електричної енергії дешевше газу. Бойлери підігрівають воду автоматично та служать додатковим запасом рідини.

Різні види водонагрівачів

Конструктивні особливості пристрою визначають час нагрівання та вартість ремонту. Є декілька видів бойлерів. В залежності від знаходження рідини в системі та підігріву їх поділяють на два види:

  • проточний: електро або газовий;
  • накопичувальний: газовий, електро, комбінований.

Ємності різняться літражем та потужністю. Електричні бойлери навантажують мережу, тому варто замінити алюмінієвий дріт на мідний. Потрібні автоматичний пакетник та заземлення. Для безпечного та вірного монтування слід запросити спеціалістів.

Розміщення бойлеру

Висота будівлі стає одним з важливих факторів вибору водонагрівача. Низькі стіни не забезпечують повною мірою потрібний підйомний тиск в трубах.

Малому напору важко заповнити ємність. Під особливості приміщення виробники постачають різноманітні моделі:

  • підвісний на стіну: горизонтальний та вертикальний;
  • стаціонарний.

Жорстка вода викликає нашарування вапняного нальоту на електричний ТЕН. На дні збирається осад або іржа та виникає пробка в газовому. Вивідний отвір бойлеру поступово закупорюється, через що натиск із крану падає. З цієї причини на введення холодної води варто встановити фільтри.

Найкращий час встановлення бойлеру

Монтування краще проводити разом з прокладанням труб в приміщенні. Це стосується будівель чи квартир під час капітального ремонту. Електричний водонагрівач підійде для власного будинку без газопостачання. При наявності газової колонки гарним рішенням стане придбання накопичувального бойлера. Зіставлення всіх факторів допоможе вибрати потрібну модель.