П’ятниця , 29.03.2024

Сергій Надал: Минулий рік показав, що тернополяни – велика та свідома ГРОМАДА

2021 – це перший рік третьої каденції міського голови Тернополя від ВО «Свобода» Сергія Надала.

Сергій Надал

У минулому році мер показав себе не лише як господарник, а реальний політик загальноукраїнського штибу.

– Пане Сергію, чим для Вас найбільше запам’ятався 2021 рік?

Нам вдалося завершити будівництво великих об’єктів, які десятиліттями будуть працювати на користь нашого Тернополя. Незважаючи на пандемію та складну економічну ситуацію. Найперше це – завершення будівництва Гаївського шляхопроводу, будівництво сучасної об’їзної міста, будівництво «Водної арени». Містом курсує дедалі більше нових автобусів. Працює система єдиного електронного квитка.

– Що для Вас особисто є підтвердженням розвитку міста? Чи є такі маркери?

Мені дуже приємно, що працю моєї команди бачать і позитивно оцінюють саме тернополяни. У 2021 Тернопіль посів перше місце у Рейтингу комфортності міст України. Наше місто зайняло провідне місце у рейтингу міст України, який сформував Міжнародний республіканський інститут, провівши соціологічне дослідження. Ці рейтинги формують не одинокі експерти, а саме тернополяни. Це означає, що тернополяни люблять і пишаються своїм містом. І це найголовніше.

Минулий рік показав, що тернополяни є велика та свідома ГРОМАДА. Ми вміємо працювати разом для спільного блага. Найкраще ця наша риса людяності і здатності допомагати ближньому, виявляється саме у складні періоди життя громади, яким був 2021 рік.

– У більшості міжнародних та загальноукраїнських досліджень, на перших позиціях завжди є міста, якими керує “Свобода”. Це свідчить про ефективність команди націоналістів?

На останніх виборах, ВО «Свобода» стала єдиною партією, з історією понад 30 років, представники якої знову переобралися на посаді міських голів трьох обласних центрів. Крім того, представник «Свободи» очолив важливий освітній та економічний центр Камʼянець-Подільський. Тобто, вплив «Свободи» зростає.

Дійсно, успішний розвиток Хмельницька, Івана-Франківська, Тернополя та інших міст та містечок, де міські та селищні голови представлять «Свободу», доводить всім, що український націоналіст – це найперше добрий господар, який працює разом з громадою і заради громади.

Головне – хоче і вміє працювати. І люди це цінують.

– У 2021 Ваше прізвище було на перших шпальтах провідних західних ЗМІ щодо присвоєння тернопільському стадіону звання Головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Як Вам вдалося витримати такий тиск та відстояти право українців шанувати своїх Героїв?

Одна з головних місій українського націоналіста – це зруйнувати антиукраїнські радянські історичні міфи, які продовжує просувати Росія. У тому числі й на Заході. І я пояснював своїм колегам з польських міст, що український народ має право поважати своїх героїв, як польський своїх. Історія не повинна впливати на сьогодення. Про неї мають говорити історики, а не політики. І вони це зрозуміли.

Нас лякали, що польські міста-побратими Тернополя звернуть спільні економічні проєкти, що Тернопіль втратить прибутки. Насправді польські колеги мене почули. Більшість спільних проєктів Тернополя з містами Європи працюють і реалізовуються.

– Давайте про майбутнє. Росія стягнула до кордонів України свої війська. Багато хто прогнозує російське вторгнення вже у перші місяці нового 2022 року. Як мають діяти українці?

По-перше. Сьогодні кожен має діяти, як націоналіст. Заради української держави усе суспільство має відмовитися від політичних суперечок, якщо ворог вдасться до агресії. Треба розуміти, що сьогодні: “Україна понад усе!” Свого часу, коли СРСР напав на Фінляндію, то фінська нація разом захищала свою землю. Українці сьогодні мають робити те саме.

По-друге. У США, Канаді, Великій Британії відкрито обговорюють наміри надати додаткову військову допомогу Україні. І така допомога буде у нас, якщо ми покажемо, що українці єдина нація і буде діяти разом у разі повномасштабного нападу. Тож демонстрація нашої згуртованості — це також геополітична зброя.

По-третє. Зараз московські спецслужби використовують всі можливості. Залякування, шантаж, дезінформація — це головні інструменти сучасної війни. Ми маємо протиставити цьому правду та віру у нашу армію і наших союзників. Готовність боротися, якщо постане така потреба. Якщо у Москві буде чітке розуміння масштабних жертв і втрат, а також те, що Україна ніколи не буде підкорена, тоді великого наступу не буде.

Але повторюся. Українці щодня мають повинні демонструвати єдність. Готовність допомагати армії. Така демонстрація здатна зупинити московського агресора

– І на завершення, яким хочете бачити Тернопіль у 2022 році?

Прагнемо, щоб наше місто розвивалося економічно. Інвестиції приносять не лише робочі місця, але й підвищують рівень доходів. Щоправда, багато залежить від державної політики, але самоврядування робить все можливе, щоб наші мешканці мали гідний дохід тут.

Тернопіль, безперечно, буде одним з провідних економічних, освітніх, туристичних, спортивних центрів України. Але разом з тим, наше місто залишиться таким же спокійним і затишним. Щоб кожен відчував себе тут, як вдома.

На завершення хочу подякувати всім, хто щодня робить добру справу. Допомагає рідному місту бути кращим. І хай з цього року ми винесемо тверду віру, що ми можемо зробити все, коли захочемо.

Читайте також:
Новий бюджет Тернополя 2022 року дозволить продовжити розвиток міста