Субота , 27.04.2024

У Гусятині торговець підробленим алкоголем отримав умовний термін

Умовне покарання присудили на Гусятинщині чоловіку, який займався продажем підроблених горілки, коньяку та цигарок.

Про це йдеться у вироку Гусятинського райсуду від 18 листопада 2021 року. Як вбачається із обвинувального акту, обвинувачений у травні 2020 познайомився на ринку у Чернівцях із чоловіком, особу якого слідство не встановило, та придбав у нього 70 л спирту і 50 л водно-спиртові суміші під виглядом горілки  у пляшках “PRAIM”, “Пшенична”, “Nemiroff”, “Medoff” з підробленими марками акцизного податку, 10 л водно-спиртової суміші під виглядом коньяку на загальну суму 5 тис. 850 грн.

Товар завантажив у позичену автівку та перевіз у гараж на вул. Суходільська у смт Гусятин. Обвинувачений, не будучи підприємцем і не маючи ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі, згодом почав продавати придбаний товар.

Надалі, у середині вересня 2020 року, обвинувачений познайомився ще з однією особою, невстановленою слідством,  на ринку в Чернівцях та згодом знову придбав водно-спиртову суміш під виглядом горілки у пляшках з підробленими марками акцизного податку та з етикетками “ Nemiroff”, “Золото держави Gold”, “Житня сльоза”, “Пшенична”, “Хлібний дар”, суміш у бег-ін-боксах з етикетками “Metaxa”, “Courvoisier”, цигарки з етикетками “Marvel Red”, “Compliment” на загальну суму 16 тис. 470 гривень. Товар знову ж таки завантажив у позичену автівку та перевіз у гараж в Гусятині. Надалі збував, поки його не викрили правоохоронці. В ході проведених у нього обшуків, правоохоронці, окрім алкоголю, виявили у нього і кілька самих підроблених марок акцизного податку.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані за ч.1 ст. 199 КК, тобто умисні дії, які виразились у незаконному придбанні, зберіганні підроблених марок акцизного податку з метою використання при продажу товарів та за ч.1 ст. 204 КК, тобто умисні дії, які виразилися у незаконному придбанні з метою збуту, зберіганні з цією метою, транспортуванні з метою збуту та збуті незаконно виготовлених алкогольних напоїв, спирту етилового та тютюнових виробів.

До суду справа пішла уже з укладеною угодою з прокуратурою про визнання винуватості. 18 листопада суд її затвердив. Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні вищезгаданих злочинів та присудив узгоджене покарання.

За ч.1 ст.204 КК чоловікові присудили 85000 штрафу з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

За ч.1 ст. 199 КК присудили три роки тюрми з конфіскацією товарів.

За сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим порушникові визначили остаточне покарання у вигляді трьох років позбавленні волі з конфіскацією товарів.

Але на підставі ст. 75 ККУ (покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 5 років дозволяється заміняти на іспитовий термін – ред) суд звільнив обвинуваченого від відбування тюремного терміну з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки.

Також суд сказав стягнути з правопорушника 16 998 грн за проведені експертизи.

Напевно для держави було б корисніше, якби порушник заплатив 85000 гривень штрафу, але так склалося, що за скоєні злочини він отримав умовний термін.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Читайте також:
У Гусятині виявили і знешкодили три підпільних цехи з виготовлення алкоголю