П’ятниця , 26.04.2024

У Тернополі судили водія “Жигулів”, який скоїв п’яне ДТП і важко травмував пасажира

Умовний термін з позбавленням права керування на три роки присудили у Тернополі водію «ВАЗ 2107», що в січні 2021 року виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся  «Skoda Rapid».

аварія

Пасажир ВАЗу отримав тяжкі травми.  Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 6 грудня 2021. Фігурант справи – уродженець села Байківці, одружений, має на утриманні одну малолітню дитину, непрацюючий.

Як вбачається із обвинувального акту, аварія трапилась 23 січня 2021 року в обідню пору на дорозі «Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече», поблизу Байківців. Тоді водій «ВАЗ 2107» (“Жигулі”), перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, перетнув вузьку суцільну лінію, виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся із автомобілем марки «Skoda Rapid» під керуванням жителя Байківців, що рухався в зустрічному напрямку та мав перевагу у русі. Внаслідок зіткнення один із пасажирів ВАЗу отримав тяжкі травми.

У суді обвинувачений визнав вину повністю, розкаявся. Розповів, що того дня йому зателефонував знайомий та попросив відвезти в Тернопіль. Він погодився, не зважаючи на те, що напередодні ввечері вживав алкоголь. Дорогою він заїхав ще за одним пасажиром у Шляхтинці і повертаючись, їдучи вже до Тернополя, вирішив обігнати бус. Також сказав, що висновок експерта показав вміст алкоголю 2,3‰, хоча 23 січня він алкоголю не вживав.

Потерпілий пасажир розповів, що по зовнішньому вигляді обвинуваченого не було видно, що був п’яним. Також він заявив про відсутність будь-яких претензій до нього та попросив суворо не карати.

Як результат розгляду справи – суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого у вчиненні злочину за ч.2 ст. 286 КК, тобто у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло потерпілому тяжке тілесне ушкодження.

Відтак визнав його винуватим та присудив чотири роки тюрми з позбавленням права керування на три роки. Однак на підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання, призначивши три роки іспитового строку. Також суд сказав стягнути з нього понад 11 тис. грн за проведені експертизи.

Вирок поки що законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена ПЕТРОСЮК

Читайте також:
У Тернополі п’яний водій, який скоїв подвійне ДТП, отримав понад 20000 грн штрафу