П’ятниця , 29.03.2024

Депозит або акції Tesla: що вибрати?

Рівень фінансової грамотності українців поступово підвищується, і, як наслідок, зростає зацікавленість інвестуванням на фондовому ринку.

Це насамперед пов’язано з тим, що класичні варіанти збереження та примноження капіталу втрачають привабливість. Так, прибутковість за банківськими депозитами не здатна перекрити інфляцію. Крім того, купівля акцій дає змогу більш гнучко керувати активами, прогнозувати прибутковість і підбирати стратегію з огляду на цілі.

Інвестор може віддати перевагу найменш ризикованим варіантам і придбати цінні папери стабільних компаній, щоб отримувати пасивний дохід або ж вести ризиковані торги для досягнення максимальних показників прибутковості. Фондовий ринок надає можливість вибудовувати багатокрокові, комплексні стратегії та проводити менеджмент ризиків. Звичайно, новачок не зможе відразу ж використовувати всі інструменти, потрібен досвід. Тому ті, хто тільки починає шлях трейдера, купують акції Tesla та інших популярних компаній. Наприклад, Microsoft, Alphabet (Google), Apple. Розповімо, чому це найкращий вибір для новачків.

Приклад вибору депозиту в банку

Непередбачуваність української економіки привчила людей до того, що відкладати гроші краще у валюті. Зазвичай для цих цілей використовуються долар і євро. Але, якщо просто купити валюту й покласти її «під матрац» або залишити на рахунку в банку, прибутку вона не принесе. Крім того, інфляція в цьому випадку також не втрачає актуальності. Найочевидніший вихід із ситуації — відкрити депозит. Українські банки пропонують ставку від 0,4  до 3% річних у доларах.

Водночас чим вище процентна ставка, тим зазвичай менше банківська установа. Це позначається на доступності відділень, рівні сервісу і, звичайно, можливості швидко отримати валюту в руки після закінчення терміну депозиту.

Припустимо, у вас є сума $4400 і ви розміщуєте її на 12 місяців під 2,25% річних. Умови такі:

  • дострокового розірвання немає;
  • пролонгація відсутня;
  • часткове зняття недоступне;
  • відсотки виплачуються в кінці терміну;
  • офлайн-оформлення немає.

Через рік вдасться отримати прибутковість у розмірі $99. Якщо відняти військовий збір (1,5%) і податок на прибуток фізичних осіб (18%), «чиста» процентна ставка стане вже не 2,25%, а 1,81%. Отже, у кінці терміну ви отримаєте $79,7. Не надто дивовижний результат. З переваг — повернення грошей у разі ліквідації банку, якщо він є учасником Фонду гарантування вкладів. Ризики мінімальні.

Якби ви купили акції Tesla

Візьмемо ті ж $4400 і припустимо, що рік тому вони були вкладені в акції американського виробника електромобілів, компанію Tesla. Оскільки зробити прогноз на майбутнє досить складно, розглядається тільки минуле, адже дані за період із 08.01.21 по 08.01.22 вже є. Отже, ви купили 5 акцій «Тесла» 08.01.21 за ціною $880 за штуку. Витратили $4400.

Слід врахувати, що громадянин України може торгувати на фондовому ринку тільки при зверненні до сертифікованого учасника — брокера. Останній бере комісію за операції. Вибір компаній досить великий, для прикладу візьмемо «Фрідом Фінанс Україна».

Комісія за купівлю залежить від тарифу. У популярному серед новачків вона становить 0,09% від суми угоди. З $4400 потрібно заплатити $3,96. Для тих, хто здійснює щомісячні угоди на фондовому ринку, депозитарні послуги безплатні. Станом на 08.01.22 вартість 5 акцій Tesla становить $5135. Відповідно прибуток — $735. З нього потрібно заплатити податок і військовий збір (18,5%). Залишається $599. Також віднімемо відсоток комісії брокера при здійсненні угод із цінними паперами (0,09%), а значить, $590 за рік. Це на $515 більше, ніж приніс депозит за той самий період.

Звичайно, торгівля на фондовому ринку — це не завжди прибуток. Також слід врахувати комісію вашої банківської установи, якщо вона присутня. Водночас грамотний підхід і менеджмент ризиків дозволять отримувати більший прибуток. І для цього необов’язково витрачати час на щоденний моніторинг котирувань. Головне — підібрати оптимальну інвестиційну стратегію з допустимим рівнем ризиків. Крім того, ви нічим не обмежені — можете продати або купити акції в будь-який зручний момент.

Компанія «Фрідом Фінанс Україна» допоможе купити акції різних емітентів, надасть безплатну фінансову консультацію та пропонує корисні навчальні курси.