Четвер , 28.03.2024

Коли потрібна страховка на авто та як придбати автоцивілку

Як відомо, автоцивілка є обов’язковою для всіх власників транспортних засобів, зареєстрованих у нашій країні.

Кожен із них повинен мати поліс ОСЦПВ для страхування своєї відповідальності перед третіми особами. Спробуємо розібратися, що таке обов’язкове автострахування та як його краще оформити.

Навіщо потрібна автоцивілка, чому без неї не можна

Вчасно оформлений поліс ОСЦПВ допоможе зекономити великі гроші, якщо його власник стане винуватцем ДТП. Виплату компенсацій усім постраждалим візьме на себе страховик. Якщо ж застрахована особа постраждає в аварії з невстановленим автомобілем, вона все одно отримає компенсацію — її виплатить зі свого фонду Моторне (транспортне) страхове бюро України. Таким чином, держава турбується про відповідальних громадян.

Якщо ж власник авто не має страхового поліса, він сплатить штраф розміром від 425 до 850 грн. Але не це є найстрашнішим, що може відбутися за відсутності автоцивілки. Якщо такий водій стане винуватцем ДТП, він буде виплачувати компенсацію всім постраждалим зі власної кишені. А це будуть суми, набагато більші за вартість страховки.

Як придбати автостраховку

Це можна зробити двома способами: в офісі страхової компанії або в режимі онлайн. Останній варіант набагато швидший і зручніший. Обравши надійну організацію, водій заходить на її сайт, де точно розраховує вартість договору за допомогою онлайн-калькулятора, а потім отримує можливість за декілька кліків замовити собі страховку. Уся процедура може зайняти до 20 хвилин.

Під час заповнення форми треба уважно вносити дані про автомобіль та інформацію про себе, адже за наявності навіть дрібної технічної помилки документ буде недійсним. Для заповнення анкети знадобляться наступні документи: свідоцтво про реєстрацію ТЗ, паспорт, ідентифікаційний код, водійське посвідчення. Якщо оформлення відбулося в онлайн-режимі, на електронну адресу надійде поліс у форматі PDF. Його можна буде зберігати на будь-якому доступному гаджеті, а в разі необхідності роздрукувати потрібну кількість копій.

Розмір компенсації за полісом ОСЦПВ та ціна на автоцивілку

Сьогодні максимальні суми виплат такі: 130 тис. грн — за завдані матеріальні збитки та 260 тис. – за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих учасників аварії. Варто враховувати, що розмір компенсації на ремонт авто буде залежати від стану постраждалого ТЗ.

У тому випадку, коли сума відшкодування нижча, ніж загальна вартість майбутнього ремонту, різницю виплачує винуватець аварії. Часто це доволі багато. Щоб цього не трапилося, спеціалісти рекомендують придбати поліс добровільного страхування, що збільшує розмір виплати до 500 тис. грн.

Вартість поліса ОСЦПВ регулюється законодавством нашої країни, формується на основі багатьох чинників: місця реєстрації авто, об’єма двигуна, цільового призначення транспортного засобу, терміну дії страховки (може бути від 15 днів до 12 місяців) та наявності пільг. У будь-якому разі поліс коштує набагато менше, ніж можливі компенсації збитків у разі ДТП.