П’ятниця , 26.04.2024

МЗС Британії заявило про плани Кремля змінити владу в Україні

Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що володіє інформацією про плани Росії встановити проросійського лідера в Києві.

Євген Мураєв

Потенційним кандидатом на роль російського ставленика є колишній народний депутат України Євген Мураєв, йдеться в офіційній заяві британського МЗС, опублікованій ввечері у суботу, 22 січня.

Такий варіант розглядається на тлі ймовірного повномасштабного вторгнення в Україну.

«У нас є інформація, що уряд Росії планує встановлення в Києві влади проросійського лідера, якщо вирішить вторгнутися та окупувати Україну. Як потенційний кандидат розглядається колишній народний депутат Євген Мураєв», – йдеться у заяві.

У британському зовнішньополітичному відомстві зазначили також, що у цьому питанні спецслужби РФ працюють із низкою чиновників часів колишнього президента Віктора Януковича.

Зокрема, називаються колишній прем’єр-міністр Микола Азаров, екс-заступник голови уряду Сергій Арбузов, перший заступник прем’єр-міністр Андрій Клюєв та колишній голова РНБО Володимир Сівкович. Більшість із названих чиновників перебувають у РФ.

Деякі з них мають контакти з офіцерами російської розвідки, які зараз причетні до планування нападу на Україну, заявляють у Великій Британії.

Очільниця МЗС Великої Британії закордонних справ Ліз Трасс заявила, що ця інформацію «проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дає змогу зрозуміти мислення Кремля».

«Позиція Великої Британії щодо України також зрозуміла. Ми однозначно підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Україна – незалежна, суверенна держава», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, Євген Мураєв неодноразово потрапляв у скандали через свої проросійські заяви.

Він заявляв, що бойові дії на Донбасі є нібито “громадянським конфліктом”, бо “Росія допомагає “ДНР” і “ЛНР” грошима, технікою, інструкторами, так само, як США допомагали ВСУ і Нацгвардії”.

Крім цього, Мураєв називав Революцію Гідності “державним переворотом”.

Читайте також:
Росію в разі вторгнення в Україну чекатимуть нові Афганістан і Чечня – глава МЗС Британії