Четвер , 02.05.2024

2,14 проміле: у Тернополі п’яний водій посварився з пасажиркою і попався патрульним

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 23 жовтня 2021 року у Тернополі. Близько четвертої години ночі на вулиці Мазепи патрульні поліцейські виявили водія автомобіля “Опель Кадет” – чоловік перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки. Алкотестер показав результат 2,14 проміле, що майже в 11 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

Водій з отриманим результатом не погодився, але також відмовився проїхати для повторного огляду у медичний заклад.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Кермувальник у судовому засіданні своєї провини не визнав. Адвокат водія просив закрити справу за відсутністю складу порушення.

Вказав, що у матеріалах справи відсутні докази факту керування транспортним засобом, а показання алкотестеру не можуть прийматися до уваги, оскільки зафіксована ним температура повітря не відповідає фактичній на час проведення огляду. Також працівниками поліції не було залучено двох свідків на час проведення огляду на стан сп’яніння.

Свідок у судовому засіданні вказала, що чоловік, який притягується до відповідальності, приїхав за нею на автомобілі та вона, як пасажир, проїхала у цьому автомобілі близько 100м. Потім їй стало погано, водій зупинив автомобіль та між ними виник словесний конфлікт.

Суд відкинув усі аргументи адвоката. Відсутність доказів факту керування транспортним засобом спростовується якраз поясненнями свідка, наданими у судовому засіданні.

При цьому, інформація про температуру повітря, згідно довідки обласного центру з гідрометеорології, надана відповідно до даних найближчого центру спостереження метеорологічної станції, та не може слугувати безумовною підставою для визнання приладу Alcotest 6810 технічно несправним, адже температура повітря на місці зупинки і у місці розташування метеостанції може різнитися.

І щодо свідків – у випадку неможливості їх залучення процедура огляду на стан сп’яніння фіксується на відео і до матеріалів справи додається безперервний відеозапис, що патрульні власне і зробили.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Опель Кадет” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу. Однак Апеляційний суд рішення суду першої інстанції залишив без змін і таким чином 21 січня постанова Тернопільського міськрайонного суду набрала законної сили.

Читайте також:
Протягом січня на дорогах Тернопільщини правоохоронці виявили 159 нетверезих водіїв