П’ятниця , 19.04.2024

3,05 проміле: на Кременеччині спіймали п’яного водія, але не змогли його покарати

Кременецький районний суд розглянув справу щодо водія, на якого поліцейські склали протокол за нетверезе керування транспортним засобом.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 11 вересня 2021 року у селі Лосятин, що на Кременеччині.

Близько 12.00 працівники поліції затримали водія, який керував скутером у стані алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився у присутності двох свідків на місці зупинки. Алкотестер показав результат 3,05 проміле, що у 15 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Втім, у судовому засіданні водій скутера своєї провини не визнав.

Пояснив, що того дня до нього зателефонував його син та попросив забрати скутер в селі Лосятин, яким він їхав кілька днів тому та залишив у знайомих, оскільки закінчилось пальне. Забравши скутер, чоловік каже, що вів його в руках у село Борщівка, оскільки не було пального.

По дорозі зайшов в магазин, а скутер поставив під магазином. Коли пив пиво, в магазин зайшли працівники поліції і запитали чий скутер. Чоловік сказав, що його, але пояснив, що він ним не керував, а тільки вів в руках. Тоді, за словами чоловіка, до нього застосували кайданки, склали протокол та заставили підписатися. Чоловік каже, що оскільки в нього заніміли руки, то він написав все, що йому казали поліціанти.

Заслухавши пояснення водія, суд звернув увагу, що у матеріалах справи відсутній відеозапис із нагрудної камери працівника поліції, де були б зафіксовані події, викладені у протоколі про адміністративне правопорушення.

Відтак, Кременецький районний суд постановив закрити провадження у справі за ч. 1 ст. 130 КУпАП щодо водія скутера у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення.

Слід зауважити, що процедура огляду водіїв на стан сп’яніння доволі не проста, але водночас і не надскладна, аби її дотримуватися.

Просто якщо гарно домовитися, то потім зі справи зникають або свідомо не додаються деякі матеріали, як от відеозапис з нагрудної камери, після чого притягнути порушника до відповідальності у суді доволі проблематично.

Читайте також:
На Шумщині за нетверезу їзду водій “Жигулів” отримав 34000 грн штрафу