Четвер , 28.03.2024

Кому перерахують оплату за тепло у Тернополі?

З січня у місті працюють спеціальні комісії, що здійснюють обстеження багатоквартирних будинків.

До складу комісії входять представники керуючої компанії (ЖЕКів) або ОСББ, мешканці будинків, представник теплокомуненерго та депутат міської ради від відповідного округу. На сьогодні обстежено більше 700-та будинків, однак з метою  метою належного огляду всіх будівель термін роботи комісій продовжено до 15 лютого.

Міський голова Тернополя Сергій Надал повідомив, що на час роботи комісій нарахування додаткових платежів за місця загального користування (МЗК), транзитні стояки буде призупинено.

За результатами перевірки реальної ситуації у кожному будинку будуть проведені перерахунки починаючи з 1 грудня 2021 року. Зокрема, якщо у МЗК не буде температури повітря, що відповідає нормативу (+ 16º), то оплата нараховуватися не буде.

Цитата

“У період роботи комісій буде призупинено нарахування додаткових платежів, які раніше отримували власники індивідуального опалення. Обстеження показують, що є цілий ряд під’їздів, де температура є нижчою від встановлених нормативів. Там, де вона не відповідає вимогам, нарахування будуть зняті повністю, а там, де є відповідність цим нормативам – буде впроваджений нижчий коефіцієнт, щоб зменшити плату для населення”, – зазначив міський голова Сергій Надал.

Також буде знята оплата за транзитні стояки, які демонтовані, або заізольовані належним чином.

“У тих квартирах, де зафіксовано, що стояки демонтовані або ізольовані, мешканцям також буде проведений перерахунок. Окрім цього, після завершення опалюваного сезону всі ЖЕКи та ОСББ повинні забезпечити облаштування в кожному під’їзді в місцях загального користування відповідних нагрівальних приладів”, – наголосив Сергій Надал.

Міський голова Тернополя також звернувся з проханням до мешканців, де ще не було проведено обстеження, максимально сприяти робочим групам.

“Обстеження проводять переважно у позаробочий час. Я прошу мешканцям сприяти робочим групам. Так ми зможемо разом виправити недоліки, що виникли через законодавчі колізії і допоможемо забезпечити справедливі нарахування”, – сказав Сергій Надал.

Що каже закон про опалення МЗК?

Місцеві тепловики фактично стали заручниками законодавчих недоліків впроваджених парламентом та урядом.

З грудня минулого року запроваджено законодавчі зміни про комерційний облік тепла. Нові норми передбачають, що всі власники багатоквартирного будинку несуть відповідальність за його функціонування. Тобто, власник квартири у будинку має сплачувати свою частку за обслуговування місць загального користування. Ця норма стосується також оплати обігріву місць загального користування.

Фактична оплата за тепло, яке споживає весь будинок не змінилася. Раніше за опалення місць загального користування сплачували тільки абоненти підключені до центрального опалення. Тепер цю загальну суму розподілили між всіма співвласниками будинку тими, хто підключений до центрального опалення і тими, хто підключений до індивідуального.

Методика передбачає запропонована урядом передбачає, що на місця загального користування в залежності від поверховості будівлі закладається 10-18 % від загального обсягу спожитої теплової енергії. Наприклад, для будівлі вищої за 5 поверхів цей коефіцієнт складатиме 10 %. Для одноповерхової будівлі — 18 %.

Тепловики постачають тепло до будинку, а розподіл в самому будинку і виставляє рахунок за це тепло відповідно до урядової формули. Теплокомуненерго законом заборонено робити розрахунки по іншому. Також заборонено втручатися у внутрішні комунікації. Проводити там роботи. Відповідальність за внутрішні комунікації несуть мешканці.

Хто відповідальний за нарахування?

Разом з тим, урядова формула не врахувала реальної ситуації у кожному з будинків. Зокрема, урядовці та парламент не провели серед мешканців провели роз’яснювальної роботи. Натомість, представники теплокомуненерго не мають права проводити такої роботи, оскільки вважаються природним монополістом. Тепловики мали право лише інформувати ОСББ та керуючі компанії (ЖЕКи) про зміну системи оплати.

Щоб виправити недоліки спровоковані непродуманим законодавством та врахувати потреби мешканців, міський голова Тернополя Сергій Надал звернувся до уряду з проханням призупинити дію нових норм до проведення повної інвентаризації багатоквартирних будинків.

Разом з тим, варто розуміти, що сплачувати за рахунками і дбати про спільне майно — це наш обов’язок. Ми маємо слідкувати за станом місць загального користування, тобто за наявністю відповідної температури, за утепленням будинку. Вчасно вимагати від ЖЕКу чи ОСББ проведення відповідних ремонтних робіт. За простою аналогією, ми маємо нести відповідальність за свій будинок так само, як за свою квартиру, оскільки це наше майно. Така ж система діє у більшості європейських країн, де мешканці дбають про спільні місця, щоб платити менше.

Звертаємо увагу, співмешканцям багатоквартирного будинку, які хочуть, щоб у їхній квартирі чи в під’їзді провели обстеження внутрішньобудинкових теплових комунікацій, необхідно звернутися до управителя будинку (обслуговуюче підприємство або ОСББ).

До слова, у місті працює більше 20-ти робочих груп, до складу яких увійшли представники тепломереж, ЖЕКів чи ОСББ та депутати. Під час обстеження присутні також мешканці будинку.

Власникам ЦО перераховуват не буде. Просимо внести зміни з врахуванням особливостей кожного міста чи будинку. Тернопіль єдине місто, де понад 35 % були цо. В інших містах 10-12 % Тому є проблеми. Для того ми є громадою, щоб . За тепло платити потрібно, інакше не розраховуються за газ. Не буде мати чим платити.

Читайте також:
Хто відповідальний за непрацюючі батареї у під’їздах?