Субота , 27.04.2024

Цікаві факти з життя Миколи Гоголя

Всі ми знаємо Миколу Гоголя як автора «Мертвих душ», «Ревізора», «Вія», «Тараса Бульби» й не тільки.

Проте, окрім творів, Гоголь цікавий різними подіями з життя, які однозначно варті уваги.

  1. Гоголь народився у багатодітній сім’ї – 6 хлопчиків та 6 дівчаток. Щоправда, дехто з дітей помер при народженні, а дехто – у вельми молодому віці. А от щодо батьків письменника, його матір була неймовірною красунею, яку у віці 14 років одружили на вдвічі старшому чоловіку.
  2. Сам письменник ніколи не мав сім’ю. Та й про його зв’язки з жінками не відомо. Знаємо лише про пропозицію руки та серця, яку Микола через посередників робив Анні Вієльгорській. Саме це спонукало багатьох (безпідставно!) говорити про гомосексуалізм письменника.
  3. У школі Гоголь вчився геть погано, а його твори вчителі з натяжкою називали «посередніми».
  4. Справжньою пристрастю Гоголя було рукоділля. Багато часу письменник витрачав на в’язання шарфів, ткання поясів, шиття суконь для сестер та шийних хусток для себе.
  5. Микола страшенно любив солодощі, а тому завжди носив у кишенях цукерки й навіть кубики цукру. Смачненьке письменник поїдав під час прогулянок, за роботою і не тільки.
  6. До земних благ Гоголь був геть байдужим – зароблені гроші віддавав рідним, а сам ходив ледь не в обносках. Так, все, що Микола залишив після смерті, – це 43 рублі 88 копійок (з урахуванням вартості особистих речей).
  7. Микола помер дуже молодим – не дожив кілька тижнів до свого 43-річчя. На думку багатьох експертів, він сам спричинив свою кончину, добровільно відмовившись від їжі.
  8. Смерть Гоголя оповита містикою і таємницями. Так, за сім років до кончини письменник у заповіті попередив, що його тіло мають поховати в землю лише після появи ознак розкладання. Це, у майбутньому, спричинило розмови, що Миколу, нібито, поховали в стані летаргічного сну. А вже в 1931-му, при перепохованні, у труні знайшли скелет з повернутою набік головою.
  9. Рукопис «Мертвих душ» Микола спалював ледь не десяток разів. А останній том так і не надрукували. Вчені досі сперечаються, чому так. Хтось переконаний, що Гоголь був занадто вимогливим до себе. Але це не так, оскільки Микола міг друкувати навіть незавершені твори, що можна побачити в збірнику «Арабески». А от Петро Кралюга переконаний, що Гоголь хотів забрати з роману докази своєї роботи в агентурі – Третє відділення імператорської канцелярії.
  10. Життя Гоголя – суцільна містика. Так, у 1829-му письменник просто зникає. Три місяці ніхто не знав і не бачив Миколу. Деякі науковці переконані, що саме в цей час він познайомився з Фадєєм Булгаріним, який і завербував його в «охранку».

Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів із життя Лесі Українки