П’ятниця , 26.04.2024

Система вирівнювання плитки: сучасна проста іновація в будівництві

Ми живемо в часи, коли існують космічні кораблі, висадка на Марс, генна інженерія і мікрочипи. І здається, що всі прості рішення вже знайдені, все просте винайшли якщо не єгиптяни з шумерами, то вже римляни – точно.

Плитку (мозаїку) людство кладе з часів тих самих єгиптян, і, здавалось, процес має бути відполірований до найменших дрібниць, бо операція проста, як двері. Але ж раптом – ні.

Напевно, щось подібне до системи вирівнювання плитки існувало і раніше, але масового вжитку – не отримало. Ризикнемо припустити, що справа в виготовленні самих елементів – зажимів та клинів. Якщо клин можна використовувати багато разів, то зажим – матеріал витратний, і на кожну плитку йде аж 8 штук. Тобто, якщо виготовляти його з дерева або металу – буде або дорого, або зі значними витратами праці. А значить, вартість вирівнювання плитки стане співставною чи не з ціною самої плитки.

Все змінилось з появою пластмаси – полімерного матеріалу, з якого просто, і головне – дешево можна виробляти в значній кількості в нашому випадку – дрібні елементи типа тих же клинів та зажимів для систем вирівнювання плитки.

Як працює система вирівнювання плитки?

Як ми зазначили вище – це дуже проста система, яка складається всього з двох елементів: зажимів, які фіксують плитку по висоті, і клинів, які, власне, і вирівнюють плитку в горизонтальній площині.

В особо продвинутих професійних системах є ще інструмент для вирівнювання плитки: киянки, щипці і т.д., що робить роботу ще зручнішою і швидшою.

СВП дозволяє якісно класти плитку навіть не маючи якогось надзвичайного досвіду та хисту – головне вірно і досконально дотримуватись технології, точно розставляти зажими і хрестики, і, звісно, використовувати якісну плитку і закріпляючий розчин.

Далі дії майже автоматичні – вставили клин, підбили до вирівнювання, перевірили площину (наприклад, рівнем Капро), перейшли до наступної.

Далі все це залишається до повного затвердіння розчину, після цього клини вибиваються і збираються для подальшого використання, а залишки зажимів відламуються.

Залишилось лише зачистити шви, прибрати сміття – і оп! – ваша плитка укладена рівно, професійно і швидко.

Така проста технологія, звісно, не нівелює досвід робітника – все-таки мінімальні навички і “некриві руки” мати потрібно, але значно спрощує процес і робить його дешевшим – вартість самої системи вирівнювання плитки – мізерна, а, враховуючи, що частина елементів використовується повторно – виходить ще дешевше.