Неділя , 28.04.2024

Прага: 15 цікавих фактів про столицю Чехії

Прага – одна з найкрасивіших столиць у Європі. Щороку місто відвідують сотні тисяч туристів. І це не дивно, адже чеське місто має чим здивувати.

Прага

Аби переконати вас у цьому, пропоную Вашій увазі цікаві факти про Прагу:

1. Саме у Празі збудували перший в Європі витверезник. І це не дивно, зважаючи на любов чехів до пива, його численні види, заводи і навіть музеї, присвячені хмільному трунку. А от що стосується витверезника, його офіційно відкрили у 1951-му році. Саме тоді, на думку місцевих лікарів та правоохоронців, припав пік «пивного алкоголізму».

2. У Празі є своя Ейфелева вежа. Міні-копію розмістили на горі Петршин. Що цікаво, разом з пагорбом висота вежі становить 324 метри, що на 24 м вище, аніж оригінал. Це, до слова, гордість містян.

3. Своєрідною візитівкою міста є його архітектура. Так, лише тут можна зустріти будинок, що танцює, від відомого архітектора Френка Гері.

4. Саме у Празі знаходиться найбільший у світі замковий комплекс. Йдеться про Празький Град, частину якого, а саме – собор Св. Віта, будували понад 500 років. Сьогодні довжина комплексу – 570 метрів.

5. Вінарна Чертовка – найвужча вулиця у світі. Її ширина становить лише 70 сантиметрів. Аби не траплялося конфузів, по обидва боки навіть встановлені світлофори для перехожих.

6. Саме у Празі можна побувати в будинку, у якому жив сам доктор Фауст. Хто не знає, це – науковець, який уклав догорів з самим Дияволом. За цінні знання, що гарантували доктору світове визнання, він віддав власну душу.

7. Музей Франца Кафки знає чим здивувати. І зараз йдеться не так про численні експонати, як про пам’ятники, що пісяють, встановлені у внутрішньому дворику. Так, двоє чоловіків з каменю рухаються, пісяючи на карту Чехії. До слова, колись можна було замовити текст, який би статуї вивели на воді.

8. Саме у Празі досі можна побачити пневматичну пошту, яка діяла з початку ХІХ століття аж до 2002-го року. Принцип дії такий: листи поміщали у спеціальні капсули, які під силою стисненого повітря з великою швидкістю рухалися підземною системою труб. На жаль, цей винахід затопило в 2002-му.

9. У Празі можна відвідати церкву, яка буквально побудована на кістках. Йдеться про храм на Кутній Горі. До слова, багато кісток використано як оздоблення інтер’єру.

10. Прагу неофіційно вважають містом веж. І це не дивно, адже їх на території міста – близько тисячі!

11. Прага – одне з небагатьох міст у світі, влада якого направду дбає про загальних вигляд та збереження архітектури. Так, у столиці Чехії заборонено встановлювати металопластикові вікна. Виняток – лише нові житлові будинки, в яких ці конструкції передбачалися від початку.

12. У Празі знаходиться найстаріший в Європі завод з виготовлення скла. Виробництво на ньому триває ще з 1414 року.

13. Саме у Празі можна побачити найвищу кінну статую в світі. Йдеться про пам’ятник, зведений в честь Яна Жижки. Висота разом з постаментом становить 22 метри, а загальна вага – 16,5 т.

14. Саме у Празі в мультиплікаційній студії «Братрши в трику» малювалися деякі епізоди відомого мультфільму «Том і Джеррі».

15. Існує легенда, згідно з якою Гітлер заборонив бомбити Прагу під час Другої Світової Війни. А все через неймовірну красу столиці, яка неймовірно вразила Адольфа. Наскільки це правда – не відомо, але місто й справді зазнало відносно небагато руйнувань.

Христина СЛОТА

Читайте також:
22 цікавих факти про Краків