Вівторок , 19.03.2024

15 цікавих фактів про бокс

Бокс за популярністю є другим у світі (після футболу) видом спорту. І це не дивно, адже шквал емоцій та виплеск адреналіну глядачам гарантовані!

бокс Тайсон - Холіфілд

Проте бокс – це ціла спортивна епоха, яка тягнеться тисячоліттями! Саме так, перші змагання схожого на цей вид спорту згадуються ще в Римській імперії (коли про футболу ні словом, ні духом).

Бокс має чим здивувати. Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з рядом цікавих фактів про цей вид спорту:

1. Хоч батьківщиною боксу вважають Англію, перші малюнки з зображенням цього виду спорту можна знайти у шумерів та навіть на давньоєгипетських барельєфах.

2. Правила у боксі незмінні від 1867-го року. Саме тоді їх розробив Джон Грехем – учасник клубу любителів атлетики. А оскільки спонсором проєкту став Джон Шолто Дуглас, то саме з його ім’ям і асоціюють спортивну дисципліну.

3. Попри багатовікову історію, бокс ввели до переліку Олімпійський дисциплін лише в 1904-му. Тоді першим олімпійським чемпіоном став Джон Салліван.

4. У 1983-му році відбувся найтриваліший боксерський поєдинок. Так, Енді Боуен та Джек Берк протистояли один одному аж 110 раундів! Дійство затягнулося на сім годин та 19 хвилин.

5. 300 мільйонів доларів. Саме стільки за всі боксерські поєдинки заробив Оскар Де Ла Хойя. Побити цей рекорд досі не зміг ні один боксер.

6. Саме бокс є рекордсменом в кінематографі. Якщо вірити статистиці, саме про цей вид спорту відзнято понад 500 фільмів – як біографічних, так і художніх.

7. У кожній ваговій категорії існує чотири види чемпіонських поясів. Той спортсмен, який збере їх усі, вважається абсолютним чемпіоном планети. А от купити пояс до власної колекції можна за понад тисячу доларів.

8. У 1993-му році на поєдинок між Грегом Хогеном та Хуліо Чавесом вдалося продати 132 тисячі квитків! Це стало абсолютним рекордом за кількістю живих глядачів! До слова, тоді переміг мексиканець Чавес.

9. Свого часу в боксі дозволялися поєдинки між жінками та чоловіками. Власне, такий перший двобій виграла жінка – Марґарет Макґрегор і Лой Чоу в Сієтлі у 1999 році. Як зауважила сама Макґрегор, піти в бокс її спонукали постійні побиття чоловіка.

10. Джо Луїс може похвалитися найдовшим за тривалістю званням чемпіона світу. Це звання він носив 11 років 8 місяців та 7 днів. За весь цей час свій титул Луїс захищав 25 разів.

11. Саме українцеві Володимиру Кличку належить рекорд тривалості володіння титулом чемпіона світу у важкій вазі. Це звання було закріплене за спортсменом 4 382 дні, а це – понад 12 років.

12. Свого часу Майк Тайсон отримав направду захмарну суму за один поєдинок – 35 мільйонів доларів! Це – у 2002-му за перемогу над Ленноксом Люїсом.

13. Бокс здатен пошкодити мозок, а точніше – постійні удари в голову. Так, на початку ХХ століття Гаррісон Мартланд довів, що у професійних боксерів ще за часи їхньої спортивної діяльності погіршується пам’ять, мовлення. Також з’являються симптоми, схожі на хворобу Паркінсона.

14. Роккі Марчіано – єдиний боксер, який ні разу не зазнав поразки. З 49 боїв 43 він виграв достроково.

15. Найшвидший бій тривав лише 91 секунду. За цей час Майк Тайсон зумів заробити 20 мільйонів доларів, нокаутувавши чемпіона Майкла Спінкса.

Христина СЛОТА

Читайте також:
ТОП-10 клубів за вартістю гравців